dinsdag, mei 13, 2008

Blijvend hogere olieprijs

De schrik van elke automobilist. Wat kost benzine of LPG vandaag? Men merkt het regelmatig, maar autorijden kan beperkt worden. Dit geldt niet voor de levering van energie. Het betreft hier echter een eerste levensbehoefte. Het aardgas is echter gekoppeld aan de olieprijs. Dure olie houdt automatisch een prijsverhoging in van het aardgas en de energieleverantie. De Nederlandse Staat verkrijgt door accijnzen en BTW een flink bedrag. De belastingdruk voor de burger wordt dus steeds groter en dit getuigt alleen maar van een graaimentaliteit.

In het jaar 2006 deed de president van de Nederlandse Bank de Heer Wellink de uitspraak, waarbij hoopte , dat de olieprijzen hoog zouden blijven Anno 2008 is deze uitspraak bevestigd. De heer Wellink stoelde zijn mening op het feit, dat dure olie en benzine goed zijn voor de zoektocht naar alternatieve bronnen. Bij een hoge olieprijs is o.a. olie uit Canadees teerzand zeer rendabel en kan men ook denken aan kernenergie. Deze laatste energie is nog steeds aan discussie onderhevig, maar volgens de Heer Wellink toch milieu vriendelijker dan kolen olie en gas. Hij geloofde echter niet in de voor de hand liggende milieu vriendelijke energie, zoals wind en zonnepanelen.

De wereldeconomie is weliswaar te veel afhankelijk van de winning van olie en op zich moet men ook gaan zoeken naar alternatieven. Alleen uitspraken hierover zijn beter besteed aan deskundigen dan aan de president van een nationale bank. Zijn uitspraak over hoge olieprijzen, houdt in dat de energiebehoeften van de Nederlandse huishoudens hem weinig doen.

In Nederland is het aardgas nog steeds gekoppeld aan de olie. De leveranciers van energie hebben reeds aangekondigd de prijzen voor elektriciteit en gas te verhogen. Deze verhogingen houden onder meer in, dat nog meer burgers in de betalingsproblemen komen. De regering doet hier niets aan omdat de schatkist er wel bij vaart. Deze VOC mentaliteit is het ergste wat de burger kan overkomen.
G.P.Beek
































































http://fabradio.angelfire.com/
http://fabradio.angelfire.com/popclassicsradio.html
http://fabradio.angelfire.com/index.html
http://fabradio.angelfire.com/m.popclassicsradio.html