dinsdag, december 18, 2007

Hypotheken

Vooral de beleggingshypotheek is in opspraak geweest. Dit omdat de kosten ondoorzichtig waren. Het verandert na verwachting met 1 januari 2008. Dan zullen de verzekeraars de klant uitvoerig berichten. De lancering van een nieuw product kan hiervan de oorzaak zijn. Er komt banksparen, wat volgens De Vereniging Eigen Huis goedkoper en transparanter is. Alleen de verzekeraars zetten er vraagtekens achter. Alleen er valt weer te kiezen.

De aanschaf van een eigen huis is een belangrijke beslissing in iemands leven. De aankoop hiervan geeft de nodige zorgen omdat veelal de aanschafkosten duurder uitvallen dan vooraf aangenomen werd. Het is daarom noodzakelijk een passende hypotheek af te sluiten. Wat hypotheekvormen betreft, die zijn er veel. Heel veel jonge mensen kiezen een hypotheek met daaraan gekoppeld een levensverzekering. Alleen daarbij moet men ook altijd een ingebouwde overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Dit zelfde is mede van toepassing geweest op de in opspraak geraakte beleggingshypotheken. In beide gevallen is de overlijdensrisicoverzekering te duur. Een dergelijke verzekering apart bespaart een groot bedrag aan lasten per maand. Het is daarom, dat vooral de Vereniging Eigen Huis meer voordeel ziet in banksparen. Bij dit product zijn er geen hoge verborgen kosten die verzekeraars in rekening brengen. Zelfs stelt men, dat met een lagere inleg uiteindelijk een beter resultaat gehaald wordt.

Alleen de verzekeringsmaatschappijen zijn het niet eens met de zienswijze van Eigen Huis. Men geeft aan, dat het niet bewezen is dat het bankproduct, wat ook is uitgedacht door een verzekeringsmaatschappij, geen hoge kosten met zich meebrengt. Dit nieuwe product geeft dus ook de nodige vragen. Het zal de concurrentie wel ten goede komen en de verzekeraars zullen hierdoor zeker alerter zijn bij het verkopen van hun producten.
G.P.Beek