zondag, januari 09, 2005

Zieken en ouderen

Het is treurig te lezen, dat zieken en ouderen door de zorgverzekeraars geweerd worden. Dit belooft weinig goeds bij de invoering van de basisverzekering voor iedereen. Het kabinet wil dat verzekeraars de zorg gaan aansturen. Zij moeten contracten met ziekenhuizen sluiten en bepalen op die wijze de prijs en de kwaliteit van de behandelingen.

De vrijheid van de verzekerden zou moeten zijn, het veranderen van zorgverzekeraar. Door bij voorbaat een grote groep verzekerden te weren wordt deze mogelijkheid wel zeer beperkt. De regering beroept zich erop, dat alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben, maar dat geldt slechts voor de basisverzekering. Dit uitgeklede pakket is bij lange na niet voldoende om o.a. zieken en ouderen te verzekeren. Zij doen veel meer beroep op de nodige voorzieningen en worden daarom door de zorgverzekeraars niet geaccepteerd bij het aangaan van de nodige aanvullende verzekeringen.

Dit kabinet dient de maatregelen in de zorg terug te draaien en de basisverzekering op te krikken zodat aanvullende verzekeringen niet nodig zijn. In dat geval hebben zieken en ouderen de kans te veranderen van verzekeraar. Nu dreigt alles afgewenteld te worden op een groep die zeer kwetsbaar is en financiéél het al zeer moeilijk heeft. In het geval het basispakket niet uitgebreid wordt heeft het kabinet de plicht, acceptatie van aanvullende verzekeringen dwingend op te leggen.
G.P.Beek