donderdag, april 03, 2003

Woningforfait

De lasten van huizenbezitters en rijke huurders worden in de volgende kabinetsperiode aanmerkelijk verzwaard.De beoogde coalitiepartners willen grote bedragen naar de staatskas sluizen door voor huizenbezitters het eigen woningforfait te verhogen en huurders, die te goedkoop wonen, te belasten met een huurbelasting.

Het eigen woningforfait bedraagt 0,8 % en is gebaseerd op de Wet waardering onroerende zaken. De woz-waarde wordt om de 4 jaar vastgesteld en de nieuwe taxatie is per 1 januari 2005. Tot op heden was het de gewoonte het percentage van het eigen woningforfait naar beneden aan te passen indien de waarde van de onroerende zaak steeg.

In de nieuwe kabinetsperiode blijft het percentage gelijk, waardoor eigenaren meer gaan betalen. Huurders met een inkomen boven de ziekenfondsgrens met een goedkope sociale huurwoning worden in de toekomst belast met een huurbelasting.

De maatregelen zijn een onderdeel van het bezuinigingspakket wat de toekomstige regeringspartijen op het oog hebben. De demissionaire regering had zich nog sterk gemaakt voor de afschaffing van onder o.a. de OZB. Dit wordt in ieder geval volledig teruggedraaid en hiervoor komt nog een extra verhoging van genoemde belasting.

De eigen huizenbezitter gaat weer het gelag betalen voor de te korten op de rijksbegroting. Er moet weliswaar bezuinigd worden, maar bepaalde groepen van de bevolking zullen de bezuinigingen nog meer moeten ervaren dan anderen. Onder de groep huizenbezitters zijn velen die moeten rondkomen van een minimuminkomen. Het inkomen van die groep wordt ook al onevenredig zwaar getroffen, omdat er sprake zal zijn van inkomensmatiging. Zij betalen derhalve dubbel.
G.P.Beek