vrijdag, augustus 26, 2005

Het nieuwe zorgstelsel

Het nieuwe zorgstelsel is bijna gelijk aan het huidige ziekenfondspakket, alleen enige wijzingen ofwel verslechteringen. Men wenst een betaalbaar stelsel voor iedereen, vandaar deze keuze. Er is echter wel een probleem het stelsel dreigt veel duurder te worden dan men afhankelijk gedacht had. Dit is ook de reden waarom het kabinet zich in allerlei bochten wringt om herstelwerkzaamheden te verrichten.

Alleen gezinnen met kinderen kunnen een voordeel hebben omdat de kinderen onder de achttien jaar gratis meeverzekerd zijn bij hun ouders. Of deze groep te benijden valt is maar de vraag omdat kinderen in een opgroeiende leeftijd zeer veel kosten. Vooral de kosten van schoolboeken gieren de pan uit. Onze maatschappij is erop gericht, dat een ieder meebetaalt aan bepaalde voorzieningen.

Op zich is daar weinig tegen in te brengen, maar het doet vaak wel zeer onredelijk aan dat men ervoor betaalt zonder er ook maar enig profijt van te hebben. Wat het pakket zelf betreft meen ik te weten, dat kraamzorg en vele andere van dergelijke voorzieningen er niet in voorkomen. Men moet dus aanvullende verzekeringen afsluiten. Ook de bedragen hiervoor komen dus boven op het bedrag van de basisverzekering. Al met al is het toch voor iedereen een dure aangelegenheid.
G.P.Beek

maandag, augustus 22, 2005

Inkomensafhankelijke bijdrage

Volgens de aan mij bekende gegevens betaalt iemand met alleen AOW geen inkomensafhankelijke bijdrage. Deze moet namelijk door Sociale Verzekeringsbank betaald worden. De letterlijke tekst van de zorgpagina wordt hierbij aangehaald:"De Belastingdienst heft de inkomensafhankelijke bijdrage. Uw werkgever of uitkeringsinstantie is, op enkele uitzonderingen na, verplicht deze bijdrage aan u te vergoeden. Bent u zelfstandig ondernemer, dan krijgt u een aanslag van de Belastingdienst." Voor iemand die zowel AOW als een pensioen heeft kan het anders liggen, maar dat moet men informeren bij degene die het pensioen uitbetaalt. Het is wel een feit, dat de nieuwe zorgverzekering ondanks de zorgtoeslag aanmerkelijk duurder wordt dan de huidige ziektefondsverzekering.
G.P.Beek