Zorguitgaven
In vergelijking met andere Europese landen geeft Nederland te weinig uit voor de gezondheidszorg. De voorzitter van de Zorgverzekeraars in Nederland de Heer H. Wiegel gaf dit destijds reeds aan, maar het vorige kabinet heeft deze boodschap niet ter harte genomen. Het niveau van de uitgaven is ongeveer gelijk aan het jaar 1990.
Dit houdt in, dat er reeds meer dan 10 jaar voor de zorg te weinig besteed is.
Wanneer deze bestedingen niet drastisch opgevoerd worden dan blijft men in ons land achter lopen op de feiten. Het is toch schrijnend, dat landen als Frankrijk en Duitsland veel meer besteden. Hun percentage ligt op 8,5% van het bruto binnenlandsproduct. Indien Nederland een gelijk percentage aanhoudt, dan komt dit neer op een uitgave verhoging van bijna 4,5 miljard euro.
Men moet in regeringskringen ervan overtuigd raken, dat het strikt noodzakelijk is dat iedereen binnen een redelijke termijn de zorg krijgt die nodig is. Wachtlijsten moeten beslist niet meer voorkomen. Wanneer de vraag om zorg als uitgangspunt genomen wordt, mag er aan de verstrekking van geld geen grenzen gesteld worden. Alleen men dient altijd wel na te gaan op welke wijze verstrekte gelden besteed worden.
Het personeelstekort kan door een mindere bureaucratie in de zorg opgelost worden. De beloning is namelijk zeker niet slechter dan in het bedrijfsleven. Er zijn echter te veel andere zaken, die het beroep niet aantrekkelijk maakten. Hopelijk zal een nieuwe regeringscoalitie beter luisteren naar de wensen van de burgers. Ook nu het economisch slechter gaat moet het geld geen probleem zijn om de zorg op een beter peil te brengen. Een welvarend land als het onze is dit tegenover de burgers verplicht.
G.P. Beek