zaterdag, juli 23, 2005

Tophypotheek

Hypotheekverstrekkers moeten minder tophypotheken aanbieden. Een dergelijk hypotheek in combinatie met een variabele rente is niet aan te bevelen omdat hierdoor bij een renteverhoging problemen ontstaan. Het advies aan de hypotheekverstrekkers is afkomstig van minister Zalm. De Vereniging Eigen Huis deelt dit advies, maar zou graag zien dat er m eer gebouwd wordt.

De huizenprijzen zijn hoog doordat er te weinig aanbod is. De betreffende Vereniging adviseert aspirant kopers zich goed te laten voorlichten over de aankoop van een huis. Het is momenteel aantrekkelijk een huis te kopen omdat de rente laag is. Een hoge hypotheek is hierdoor wel op te brengen, maar zodra de rente weer stijgt wordt het een geheel ander verhaal. Daarnaast kunnen persoonlijke omstandigheden zoals scheiding en geen werk een spaak in het wiel steken. Er mag bij het afsluiten van een tophypotheek weinig onverwachts gebeuren of men zit in de moeilijkheden.

Het zijn vooral starters op de huizenmarkt die tegen deze problemen oplopen. Wat de Vereniging van Eigen Huis dus stelt: het bouwen van meer huizen is zeker een noodzaakt, maar dan ook woningen die betaalbaar zijn. De Heer Zalm komt wel in het geweer tegen tophypotheken, maar op een ander punt moet hij ook maar zijn nek uitsteken: te weten de hoge grond en bouwprijzen. De gemeenten en degenen die bij de bouw betrokken zijn, moeten aangesproken worden. Indien dit gebeurt zijn tophypotheken minder nodig.
G.P.Beek

vrijdag, juli 22, 2005

Europa offert luchtkwaliteit aan economie

De Europese Commissie wil minder regels over het milieu, omdat deze ten koste gaan van de economie. Klimaatdoelstellingen zijn bijgesteld en plannen ter verbetering van de luchtkwaliteit worden uitgesteld. Dus slecht nieuws voor de gezondheid voor de bewoners van Europa. Alles moet wijken voor economische belangen. Veel Europeanen maken zich duidelijk zorgen over het milieu en men vreest dat er eerst een mondiale ramp moet plaatsvinden voordat overheden actie ondernemen om de milieuproblemen aan te pakken.

Het Europese standpunt is dus gelijk aan Amerika. Ook president Bush prefereert de economie boven het milieu. Vooral nu Europa en Amerika hun economie voor alles stellen is het niet te verwachten, dat oprukkende economieën als India en China de nadruk zullen leggen op milieueisen. Alle pogingen om aan de uitstoot van Co2 en andere vervuilende stoffen een halt toe te roepen zijn dus vergeefs geweest. De milieuorganisaties zijn weer terug bij af. Deze conclusie is feitelijk dieptreurig gezien het aantal doden door milieuvervuiling. Kort gezegd het economisch ofwel het kapitaal belang is het allerbelangrijkste.
G.P.Beek

woensdag, juli 20, 2005

De olieprijs

Ons land gaat gebukt onder de hoge olieprijs. De torenhoge olieprijs wordt veroorzaakt door speculaties en het grote verbruik van landen als de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse industrie ondervindt er weinig last van. Dit verklaarde de goeroe van Amerika Alan Greenspan. Deze geruststelling van Amerikaanse zijde is in schrille tegenstelling tot Europa. Het herstel van economie in ons werelddeel stokt juist door de olieprijzen. Vooral Nederland als exportland ondervindt er veel schade van. Een recessie dreigt.

De Heer Wellink van de Centrale Bank is zich bewust van de olieprijzen, maar verwacht toch een economisch herstel in het tweede kartaal van dit jaar. Waarop het gebaseerd is, kan men zich afvragen. Is het niet dezelfde persoon die de Nederlanders aanraadde de spaar te goeden aan te spreken? Die oproep heeft niet tot meer bestedingen geleid, in tegendeel de beurs werd nog meer angstvallig dicht gehouden.

De burger heeft geen vertrouwen meer in het huidige kabinetsbeleid. Dat is de oorzaak van alle ellende. Het is toch te gek dat de burger door factoren buitenaf opgezadeld wordt met extra kosten. De olieprijs niet meer binden aan de gasprijs is in ieder geval een oplossing voor de hoge energieprijzen. De benzineprijs kan omlaag door verlaging van de accijnzen. De schatkist is een te grote belanghebbende bij de dure olieprijzen.
G.P.Beek