vrijdag, juni 08, 2007

Angst voor explosie van stijging OZB

De vrees is m.i. terecht, dat de OZB enorm stijgt. Het vrij geven hiervan is een slechte zaak. Alleen de gemeenten krijgen steeds meer taken, maar ook minder geld van de rijksoverheid. De schuld van dit alles ligt dus bij Den Haag. Het is beter de gemeentelijke belastingen te reorganiseren. Dit was ook uitdrukkelijk de bedoeling nadat het gebruikersdeel van OZB afgeschaft was.

De gemeenten zijn hiervoor slechts gedeeltelijk gecompenseerd omdat er een andere vorm van gemeentebelastingen zou komen..De commissie Eenhoorn werd hiermede belast en voorstellen van deze commissie hielden o.a. in, dat de gemeenten opcenten op de inkomstenbelasting konden heffen en daarnaast nog een reeks van andere mogelijkheden. De aanbevelingen liggen nog steeds in de bekende lade en tot op vandaag is er niets meegedaan.

Alleen mevrouw ter Horst gaat nu de OZB voor huiseigenaren vrij geven, wat kan inhouden dat er onbeperkte verhogingen van deze belasting kan plaatsvinden. De bewindsvrouw is van mening, dat de gemeenten wel genoeg zelfdiscipline hebben om hiertoe niet over te zullen gaan. De praktijk heeft echter in andere gevallen met zelfregulering niet gewerkt en het zal nu niet beter zijn. Een forse inschattingsfout van deze bewindsvrouw. Zij doet er beter aan dit terug te draaien en de gemeentelijke belastingen conform de aanbevelingen te hervormen.
G.P.Beek

zondag, juni 03, 2007

Overname Hema

Opnieuw wordt een Nederlands bedrijf de prooi van een investeringsbedrijf. Het dubbele gevoel van het CNV is zeker te begrijpen. Lion Capital de naam zegt het al koopt de Hema niet om hierin fors te investeren. Duidelijk kan gevreesd worden, dat het bedrijf zodra er een nieuwe bieder komt weer doorverkocht wordt. Nadat het moederbedrijf Vendex van de beurs verdween zijn de huidige eigenaren slechts bezig hun zakken te vullen en de bedrijven die onder Vendex vielen te verkopen.
Door de opsplitsing wordt het geïnvesteerde bedrag dubbel en dwars terugverdiend.

De nieuwe eigenaar heeft ook diverse bedrijven, ofwel merknamen opgekocht om deze wanneer de tijd rijp is te verkopen. Het personeel van de Hema is verwikkeld in een nieuwe CAO en is voor hen te hopen, dat de onderhandelingen op korte termijn afgerond zijn. De nieuwe eigenaar zal dan niet met andere arbeidsvoorwaarden kunnen komen. Afgezien van de vraag of er geen sanering zal plaatsvinden.
G.P.Beek