vrijdag, november 07, 2003

Slechte vooruitzichten voor de economie

Loonmatiging, bezuinigingen en lastenverzwaring zijn slecht voor de economie. Deze stelling wordt geponeerd door een lid van de raad van bestuur van de Rabobank. Hij is van mening, dat vooral het midden en kleinbedrijf de dupe worden van de door de regering aangekondigde maatregelen. De werkeloosheid loopt op en door de loonmatiging zullen de burgers minder te besteden hebben.

Weliswaar dalen de prijzen van het dagelijks boodschappenpakket, maar deze daling is lang n iet voldoende om het consumentvertrouwen een stimulans te geven. Door de invoering van euro zijn alle goederen te veel in prijs gestegen en het grootwinkelbedrijf heeft door druk van de consument de prijzen enigszins bijgesteld. De consument betaalt in het algemeen nog steeds te veel, immers andere goederen zijn niet in prijs verlaagd. De aanschaf daarvan wordt of uitgesteld of blijft zondermeer achterwege.
.

De maatregelen van de regering beïnvloeden de economie slechts in negatieve zin. Het doel om het begrotingstekort naar beneden te brengen kan averechts werken. Wanneer de overheid bezuinigt, wordt er minder besteed en worden bepaalde werken niet uitgevoerd. Er komen dus minder inkomsten. De overheid ontvangt daardoor ook minder belasting met als gevolg een nog groter tekort.

Hierbij kan als voorbeeld worden genoemd de goed draaiende economie en de vele gelden die besteed werden in de jaren, die achter ons liggen. De schatkist puilde uit en elk jaar was er sprake van een overschot. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, maar indien er meer te besteden is, wordt de staat daar beslist niet slechter van. De economie moet zeker in tijde van tegenspoed gestimuleerd worden. Dit gebeurt niet door loonmatiging, bezuinigingen en lastenverzwaring.
G.P.Beek

maandag, november 03, 2003

Luxe huurhuizen

Woningbouwvereniging Patio gaat meer luxe huurwoningen in de vrije sector aanbieden. Het doel is het gat in de woningmarkt tussen goedkoop huren en duur kopen op te vullen. Door de bouw van luxe huurhuizen hoopt men ook de doorstroming te bevorderen, waardoor er meer goedkopere huurwoningen voor de daartoe bestemde doelgroep beschikbaar komen. Door nieuwbouw en verbouw moeten er binnen tien jaar 500 woningen ter beschikking komen met huren tussen 600 en 1300 euro per maand.

Op zich is het een loffelijk streven om huurders, die een goedkopere huurwoningen hebben de mogelijkheid te geven een luxe huurwoning aan te bieden. Het is echter wel de vraag of die huurder ook daadwerkelijk verhuist. Immers de huidige economische recessie nodigt bepaald niet uit om duurder te gaan woningen. Het besteedbaar inkomen zakt en zal in de loop der jaren nog meer slinken. Het consumentvertrouwen is dramatisch laag en er wordt steeds minder geld besteed aan duurzame goederen. Verhuizing naar een duurdere huurwoning ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen. Want een dergelijke verhuizing brengt ook meerdere kosten met zich mee, te denken valt aan de inrichting en de hogere huurlast.

Naast duurdere huurwoningen zullen de woningbouwverenigingen zich ook moeten richten op meer huurwoningen in de sociale sector, zodat ook de minderbedeelden beter aan hun trekken komen. Daarnaast moet er een geheel ander grondbeleid komen, maar hierover is reeds genoeg geschreven. De grond en bouwkosten zijn feitelijk te hoog om tot rendabele woningbouw te komen. Afgezien van alle sociale aspecten.
G.P.Beek