woensdag, maart 10, 2004

Eerst verkopen, dan kopen of huren

De prijzen van de koopwoningen houden nog steeds stand. Doemdenkers gaven aan, dat de huizenmarkt in elkaar zou storten. Zij hebben geen gelijk gekregen en uit cijfers is gebleken, dat er per jaar evenveel huizen verkocht worden als in de topjaren 1997 tot en met 1999. Dit zegt veel, alleen duurt het vinden van een koper langer en zijn de verkoopprijzen wat scherper en in ieder geval iets lager. De ruimte op de woningmarkt kan ongeveer vergeleken worden met het jaar 1995.

De makelaars raden hun klanten aan om scherpe vraagprijzen te hanteren. Wanneer dit gebeurt, is het zeer wel mogelijk om een woning binnen twee maanden te verkopen. De huizen, die langer leeg staan, zijn vaak te pittig geprijsd met als resultaat geen kopers. Het is dan ook noodzakelijk alvorens tot verkoop over te gaan, eerst deskundig advies in te winnen en de prijs daarna naar redelijk maatstaven vast te stellen.

Hierdoor voorkomt men dubbele woonlasten. Te allen tijde is het beter eerst te verkopen en daarna zelf te kopen of te huren. Wanneer men er niet in slaagt eerst te verkopen en toch tot aanschaf van een andere woning overgaat, is de hypotheekrente van de oude als de nieuwe woning aftrekbaar.Dit alles ondanks de wetswijziging van 1 januari 2004. Nogmaals dit laatste kan vermeden worden, indien men met marktgerichte prijzen te werk gaat.
G.P.Beek