woensdag, december 26, 2007

Hulp voor de minima

Tien procent van de Nederlanders, waaronder velen die in 't Gooi woonachtig, leven onder de armoedegrens. Zij zijn te vaak afhankelijk van bedeling. Het is te gek voor woorden, dat er voedselpakketten en kerkelijke hulp verstrekt moeten worden.
Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de hulp van kerkelijke instellingen en particulieren. Deze trachten zoveel mogelijk in de nood te voorzien. De hulp is goed bedoeld, maar geeft schrijnend aan wat zich afspeelt. Immers hierdoor komt de vroegere armenhulp weer om de hoek kijken. Het is te gek voor woorden, dat door de bezuinigingen velen niet meer in staat zijn in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien.

De Wet Werk en Bijstand zou een fatsoenlijk bestaansminimum moeten garanderen. Dit is evenwel niet het geval en is men genoodzaakt elders aan te kloppen voor hulp. Behalve bijstandsgerechtigden zijn ook senioren met alleen AOW een zeer kwetsbare groep geworden. Er zijn te veel huishoudens, die afhankelijk zijn van een voedselpakket. Dit wordt duidelijk onderstreept door de voedselbanken.

Nog steeds leeft 10 procent van de Nederlanders onder de armoedegrens. Ook in het rijke het Gooi zijn er velen die niet rond kunnen komen van hun inkomen.
Het standpunt van de overheid dat de sociale voorzieningen toereikend zijn voor een aanvaardbaar bestaan gaat beslist niet op. Er is te vaak sprake van ontoegankelijkheid of het niet benutten van bepaalde regelingen. Op dit gebied zijn te veel regels en obstakels.
G.P.Beek






























http://fabradio.angelfire.com/
http://fabradio.angelfire.com/popclassicsradio.html
http://fabradio.angelfire.com/index.html
http://fabradio.angelfire.com/m.popclassicsradio.html







Consumentenbestedingen

De winkeliers kunnen zeer tevreden terugkijken op deze december maand. Aanvankelijk waren er pessimistische geluiden. Door de prijsstijgingen van dit jaar hadden de winkelketens er al rekening mede gehouden, dat het topjaar 2006 niet overtroffen zou worden. Men heeft echter buiten de consument gerekend. De portemonnee en vooral de pinpas werden veel getrokken. Het pessimisme kon plaats maken voor een brede glimlach. De aankopen overtroffen alle verwachtingen en al nu kan gesproken worden over een topbesteding.

Velen zullen echter de vraag stellen waar komt al dat geld vandaan. Is er in ons land sprake van een super welvaart en heeft de regering de juiste maatregelen genomen? Deze vraag kan wel beantwoord wordt worden. In januari 2008 komen de burgers tot besef, dat men te veel uitgegeven heeft en er schulden zijn. Vooral omdat dan alle verhoogde rekeningen op de mat vallen en men niet weet waar het geld vandaan moet komen.

De burgers hebben ook niet beseft, dat alles het komende jaar minder wordt. De inkomsten stijgen nauwelijks en de regeringsmaatregelen zullen er nog een behoorlijk schepje bovenop doen. Daarnaast is de schijn van grote aankopen beslist niet voor iedereen weggelegd. Er is nog altijd 10 % van de Nederlanders die onder de armoedegrens leeft en zowel met Sinterklaas en Kerstmis niets extra’s gedaan heeft en in feite blij zijn als deze dagen achter de rug zijn.
G.P.Beek