donderdag, juli 04, 2002

Bouwkennis ontbreekt bij de gemeenten

Dit is geen loze kreet, maar een constatering van een gemeentebestuurder.
De Nijmeegse wethouder P. Depla geeft aan dat de kennis over bouwen doorgaans ontbreekt. Hij stelt voor dat de gemeenten meer greep op deze sector kunnen krijgen door per regio bureaus op te richten, die betrokken zijn bij alle bouwprojecten die aldaar uitgevoerd worden.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten is enthousiast over het voorstel en is bereid het initiatief te steunen. Bouwconcerns hebben qua kennis een enorme voorsprong op de ambtenaren die werken bij een gemeentelijk grondbedrijf.

Door deze kennis bestaat de neiging om de kosten van een bepaald project op te voeren. Vooral omdat de gehele sector zich schuldig maakt aan ongeoorloofde prijsafspraken, prijsopdrijving en kartelvorming is het noodzakelijk, dat gemeenten iets ondernemen.

Het is voor de burger prettig te constateren, dat een lokale overheidsbestuurder de noodzaak van een ander beleid inziet. De VNG zal op haar beurt alle gemeenten moeten aansporen actie te ondernemen om de achterstand op bouwkundig terrein in te lopen. De gemeenten zijn als eerste verantwoordelijk voor uitvoering van de bouwprojecten.

G.P. Beek
Het leven met een minimuminkomen

In Nederland bestaat nog steeds armoede. De minima houden elke maand te weinig over om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit is de trieste constatering van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het instituut heeft dit uitvoerig onderzocht. De koopkracht van de minima is flink achteruitgegaan. Deze achteruitgang heeft diverse oorzaken.

Voor huishoudens die van een minimuminkomen leven is er theoretisch gezien voldoende om zich dagelijks te voorzien van eten, onderdak en kleding. De praktijk is echter anders en wel bij mensen die reeds jaren moeten leven van alleen AOW of een bijstandsuitkering. Deze groepen komen regelmatig te kort indien zich andere noodzakelijke uitgaven voordoen.

Het inkomen is niet toereikend alle kosten te dekken. Er ontstaan dan ook schulden. Diverse organisaties hebben zich gewend tot de kamerleden en gevraagd hieraan iets te doen. Er is reeds vaak over dit punt geschreven. De politiek had de mond vol over o.a. bijstandstrekkers die overal vrijstelling voor kregen enz.

Uit gemeentelijk standpunt was deze steun juist omdat die personen te weinig hadden. Alleen het kan allemaal heel anders, men dient de uitkeringen op te trekken en op deze wijze de uitkeringsgerechtigden niet meer afhankelijk te maken van kwijtscheldingen en subsidies.

Op de deze wijze kan men er aan gaan denken bepaalde subsidies en andere regelingen af te schaffen. Dit levert enorm veel geld en tijd op. Hierdoor komt er veel geld vrij en tevens kan het ambtenarenapparaat vereenvoudigd worden. Helaas ligt er nu een regeerakkoord, waarbij dit totaal niet aan orde komt. Erger nog de mensen met een minimuminkomen zullen nog meer moeten inleveren.

G.P.Beek