vrijdag, december 19, 2003

De regering wakkert recessie aan

Het huidige regeringsbeleid is niet bevorderlijk voor de economie. De consument is bang om geld te besteden. Dit komt voornamelijk door de voorlichting van de regeringsleiders. Men praat de burger de put in. Dit is het standpunt van een financieel specialist van de PvdA. De uitspraak is natuurlijk gekleurd getint, maar er zit een kern van waarheid in. Door de vele uitspraken van de premier en de minister van financiƫn is de burger onzeker geworden. Bepaalde noodzakelijke aankopen worden uitgesteld en het consumentvertrouwen is nog steeds bedroevend laag. De economie krimpt nog steeds omdat o.a. de consumenten het geld op zak houden en men eerder geneigd is om te sparen.

Het spaar te goed is inmiddels opgelopen tot 4 miljard euro. Indien het geld besteed was, betekende dit een vermindering van het financieringstekort met 0,.4% en was de economie met het dubbele gegroeid. Deze cijfers geven slechts aan, dat de huidige voorlichting faalt. Het is dan ook noodzakelijk, dat de regeringsleiders de zaak positiever benaderen. Wanneer dit niet gebeurt zal men in een spiraal komen van nog meer extra bezuinigingen en zal de portemonnee van de burger nog langer gesloten blijven.
G.P.Beek
De alleenstaande vreest de huizenmarkt

De economie verkeert in een malaise en de woningmarkt staat onder druk. Vooral alleenstaanden heb ben hier last van. Het komt daarop neer, dat men beter kan samenwonen dan vrijgezel zijn. Veel alleenstaanden vrezen op de duur de hypotheeklasten niet meer te kunnen opbrengen. Dit is minder het geval bij samenwonenden.

Deze gedachte is natuurlijk vrij logisch, omdat in het eerste geval slechts sprake is van een inkomen en anders er een beroep gedaan kan worden op twee inkomens. Zeker in een tijd waarin niets zeker is en reorganisaties in de bedrijven niet van de lucht zijn.

De gedachtegang van de alleenstaande komt overeen met het feit, dat nieuwkomers op de woningmarkt zeker over een dubbelinkomen moeten beschikken, daar anders de woonlasten niet op te brengen zijn. Degene, die slechts over een inkomen beschikt, heeft beslist geen kans een huis op de vrije woningmarkt te kopen. Uit een onderzoek is verder gebleken, dat veel huizenbezitters vrezen, dat de hypotheekrente weer zal stijgen. Deze vrees en de constatering, dat de huizenprijzen toch stabiel hoog blijven geeft wel aan, dat er weinig beweging zal komen in de huizenmarkt.

Doorstroming vindt te weinig plaats en het aantal starters op de huizenmarkt wordt steeds minder. De uitlating over de hypotheekrente is verklaarbaar omdat de grote landen Duitsland en Frankrijk zich niet houden aan het stabiliteitspact en hierdoor op de lange duur de euro onder druk komt te staan. De begrotingstekorten van deze landen zullen zwaar meewegen. Dus een duurdere hypotheekrente is beslist geen waanbeeld en dus zijn de zorgen van de alleenstaande huizenbezitter terecht.
G.P. Beek

woensdag, december 17, 2003

Reparatie koopkracht

De reparatie van de koopkracht dupeert het bedrijfsleven. Chronisch zieken, gehandicapten en andere minima gingen te veel in koopkracht erop achteruit. De oplossing werd gevonden door gelden ter beschikking te stellen aan de gemeenten en belastingmaatregelen. De gemeenten hebben reeds aangegeven, dat het in het vooruitzicht gestelde bedrag voor bijzondere bijstand onvoldoende is.

Er wordt namelijk op deze post reeds bezuinigd en feitelijk is het nu ter beschikking gestelde bedrag slechts een kleine goedmaker. Afgezien daarvan hebben de gemeenten met ingang van het volgend jaar het recht de bijzondere bijstand naar eigen goed dunken in te vullen. Het is dan ook beslist niet zeker of de groepen als eerder genoemd naar behoren gecompenseerd worden.

De belastingmaatregelen zijn zeer schadelijk voor het bedrijfsleven. De heffingskorting wordt met wel geteld 2 euro per 1 april 2004 verlaagd voor alle belastingbetalers. Dit houdt in, dat er extra kosten gemaakt moeten worden voor tussentijdse aanpassing van de loonbelastingtabellen. De nieuwe tabellen worden traditioneel op 1 januari aangepast . De maatregel als eerder genoemd levert 17 miljoen euro op, maar kost het bedrijfsleven 30 miljoen.

De beleidsmakers in Den Haag zitten te slapen of denken in het geheel n iet na. Het is toch te gek voor woorden, dat een noodzakelijk koopkracht maatregel voor bepaalde groepen afgewenteld wordt op het bedrijfsleven. Immers dit bedrijfsleven zit reeds in zwaar weer en wordt nu economisch nog dieper getroffen Het is dan ook terecht, dat het zelfde bedrijfsleven vraagt om uitstel van de maatregel en anders compensatie eist.
G.P.Beek