woensdag, februari 12, 2003

Woonlasten

De gemeentelijke woonlasten in het Gooi en omstreken stijgen dit jaar met gemiddeld 10%. Dit is een zeer ongunstig beeld tegenover het landelijk gemiddelde. Immers uit steekproeven van de Vereniging Eigen Huis blijkt, dat de landelijke stijging 7,3 procent is. Ook dit percentage is veel te hoog, maar in genoemde regio hebben de gemeenten wel erg huis gehouden.

De Vereniging Eigen Huis vreest dat de betaalbaarheid van het wonen in gevaar komt. Deze vrees is zeker gerechtvaardig voor eigenhuizenbezitters met een laag inkomen, uitkering of pensioen. Zij hebben namelijk niet de mogelijkheid gelijk huurders om ontheffing te verkrijgen van gemeentelijke belastingen. Behalve de verhoogde woonlasten dient de burger ook rekening te houden met het feit, dat alle voortkomende diensten van de gemeenten verhoogd zijn. Daarnaast wordt de levensstandaard steeds duurder omdat ook de consumentenprijzen blijven stijgen.

De politiek vraagt aan de burgers om offers in de vorm van loonmatiging. Deze vraag is feitelijk niet te honoreren omdat er ieder jaar ingeleverd wordt. De overheden zullen het goede voorbeeld moeten geven door o.a. woonlasten en andere lasten voor de burgers te stabiliseren. Door de lastenverzwaringen komen steeds meer groepen burgers in financiƫle moeilijkheden.

Er waren altijd groepen die problemen hadden, maar het aantal wordt nu aanmerkelijk vergroot door de stijging van de woonlasten. Ook in tijde,dat de overschotten van regeringszijde de pan uitrezen, werden de genoemde lasten bij regelmaat verhoogd. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen wat gestopt moet worden.
G.P.Beek