vrijdag, oktober 27, 2006

Belastingaftrek

De belastingaftrek voor ziektekosten loopt uit de hand. Het ministerie van financiƫn verwacht, dat 2,9 miljoen huishoudens over dit jaar bijzondere ziektekosten zullen aftrekken. De regeling is in 1990 in het leven geroepen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen. De regeling is eveneens van toepassing op 65 plussers.
De voorlichting over de regeling heeft er voor gezorgd, dat steeds meer 65 plussers, chronisch zieken en gehandicapten hiervan gebruik maken. Helaas zijn er nog velen in deze groepen, die tot op heden er geen beroep op deden. Dat de aftrek toch uit de hand loopt komt waarschijnlijk door het feit, dat vele anderen toevalliger wijze er ook recht op hadden, maar de noodzaak hiertoe niet aanwezig was. Dit laatste noopt het ministerie om tot wijzigingen te komen.
Het is wel te hopen, dat de beleidsmakers rekening houden met de mensen waarvoor de regeling oorspronkelijk bedoeld was. Zij mogen niet het kind van de rekening worden. Senioren, chronisch zieken en gehandicapten hebben veel meer ziektekosten als de gezonde medeburger en voor hen is de teruggave een dwingende noodzaak. Dit mede gezien het feit, dat er voor hen geen beroep kan worden gedaan op de terugbetaling van de no-claim of gedeelte hiervan.
G.P.Beek

woensdag, oktober 25, 2006

Kabinet ontzegt werknemer extraatje

Volgens de FNV wordt de WW- premie door het kabinet onnodig hoog gehouden. Deze premie kan met meer verlaagd worden dan het huidige kabinetsvoorstel van 1,35%. De vakvereniging gaat uit van cijfers die verstrekt worden door de uitkeringsinstantie UWV.
Deze instantie geeft aan, dat de WW fondsen een overschot tellen van ruim 4 miljard Euro.

Doordat het aantal uitkeringsgerechtigden in toekomst zullen dalen is er minder nodig voor WW uitkeringen en kan de WW premie zeker met 5% verlaagd worden in plaats van het door het kabinet voorgestelde percentage. Er is echter een duidelijke beweegreden van de regering om zich te houden aan het door haar genoemde percentage in verband met het begrotingssaldo volgens Europese maatstaven.

De uitkeringsfondsen tellen mee als inkomsten van de overheid. Een te groot extraatje voor de werknemers geeft een minder rooskleurig beeld over de financiƫle positie van ons land. De image van het land tegenover Europa telt zwaarder dan een inkomensverbetering van de burger. Dit feit alleen geeft aan, hoe de huidige regering denkt.
G.P.Beek