woensdag, januari 19, 2005

Lonen

De lonen kunnen vanaf volgend jaar weer omhoog. Ambtenaarsalarissen en uitkeringen mogen dan weer meegroeien. Dit is de mening van minister van sociale zaken. Het jaar 2006 wordt volgens hem het oogstjaar van het kabinetsbeleid.

Deze uitspraak is natuurlijk populistisch, immers in 2007 zullen en weer verkiezingen gehouden worden. Alsdan zal feitelijk de afrekening moeten komen van het huidige kabinetsbeleid. Minister de Geus hoopt, dat de burger kort van memorie is en alsnog steun mag vinden voor een verlenging van deze regeringscoalitie. Het jaar 2005 is nog maar pas begonnen en in dit jaar moeten de burgers de broekriem duidelijk aanhalen. Over de lonen wordt nog onderhandeld, maar feitelijk zijn deze en de uitkeringen bevroren.

Daarnaast wenst het kabinet een versoepeling van het ontslagrecht. Dit is te beschermend voor vaste werknemers en schrikt vooral buitenlandse investeerders af. Wanneer het ontslagrecht inderdaad flexibel wordt, is dit voor werknemers m et een langdurig dienstverband een duidelijk gevaar. Wat met zich meebrengt, dat de toekomstverwachting van minister de Geus over de lonen wel een extra wrang smaakje krijgt. De vraag is immers heeft men dan nog wel werk.
G.P. Beek

zondag, januari 16, 2005

Ouderenhulp

Vaste tegemoetkomingen waar ouderen recht op hebben, moeten automatisch bij hen op de rekeningen gestort worden. Dit is het standpunt van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Deze zienswijze is terecht omdat de huidige regelingen feitelijk hun doel voorbij schieten.

Immers men moet altijd een aanvraag indienen. Dit is zeker het geval bij de bijzondere bijstand en de speciale belastingregelingen. De bijzondere bijstand is voor velen een brug te ver, omdat men te veel over zijn persoonlijke situatie bloot moet geven. Vooral ouderen hebben hier veel moeite mee. Wat betreft de speciale belastingregelingen is men te veel afhankelijk van derden. Immers de invulling van een teruggave biljet vergt wel de nodige deskundigheid.

Dit zijn allemaal zaken waardoor de groep die vaak onder de armoedegrens leven er geen beroep op doen. Tienduizenden ouderen hebben schulden en de gemiddelde schuld bedraagt 516 euro. Het is daarom, dat het fonds de minister van sociale zaken gevraagd heeft om een ander beleid. De tegemoetkomingen moeten automatisch verricht worden. Het huidige elektronische tijdperk verschaft hiervoor de mogelijkheden. Door koppeling van de diverse computerbestanden moet dit mogelijk zijn.
G.P.Beek