donderdag, juli 15, 2004

Begrotingsafspraken

Op verzoek van de Europese Commissie heeft het Europese hof van Justitie een uitspraak gedaan over landen met een te groot begrotingstekort. Het ging in dit geval over Frankrijk en Duitsland. Deze landen passeren al enige jaren achter elkaar de gestelde norm van 3%. Vooral de Heer Zalm was hierover in zijn wiek geschoten en het kwam hem zelfs op een geduchte aanvaring met Duitsland te staan.

De uitspraak van het hof geeft aan, dat de euro-landen niet in onderling overleg de strenge begrotingsafspraken ter zijde kunnen leggen.
Deze uitspraak heeft echter geen gevolgen en de Europese Commissie, alsmede de Heer Zalm hebben een schijnoverwinning geboekt.
Duitsland en Frankrijk blijven van mening, dat in tijde van economische tegenspoed een oprekking van de begrotingsafspraken mogelijk moet zijn. Dit zou dan zeker moeten gelden voor landen met lage staatsschulden.

Op zich is de gedachtegang juist, immers te veel bezuinigen kan zeer funest zijn voor de opleving van de economie. Een ruimere interpretatie van de regelgeving is zeker geboden in economisch slechtere tijden. Wanneer van het tegendeel sprake is, moet er gereserveerd worden en geen potverteren plaatsvinden. De macht van Duitsland en Frankrijk in de unie is danig groot, dat er zeker een besluit komt waarbij het stabiliteitspact verder opgerekt wordt en het gezicht van de Heer Zalm weer somber zal worden.
G.P.Beek