woensdag, januari 22, 2003

Zorgverzekering

De vakbonden willen een beter toezicht op de zorgverzekeraars. Dit naar aanleiding van de forse stijging van de premies voor particuliere zorgverzekerden. De verhoging is volgens de bonden bovenmatig hoog. Men heeft sterk het vermoeden, dat een groot deel van premiestijging aangewend wordt als reserve voor de nieuw te vormen basisverzekering. De verzekeringsmaatschappijen ontkennen dit stelligste en geven aan, dat de kosten gestegen zijn doordat particulieren meebetalen aan solidariteitsheffingen als WTZ en MOOZ.

Deze premies worden halfjaarlijks door de overheid vastgelegd, maar zijn elk jaar verliesgevend en daardoor moeten de particulier verzekerden hiervoor extra betalen. Daarnaast hebben de verzekeringsmaatschappijen toegeven, dat door de huidige beursmalaise verzekeringsbedrijven veel geld verliezen en de inkomsten uit dien hoofde ook niet meer dekkend zijn.

Het geeft alleen maar aan, dat een toekomstige basisverzekering zeker voor de huidige ziekenfondsverzekerden een dure aangelegenheid wordt. Immers dan wordt deze groep van verzekerden ook een speelbal van de verzekeringsmaatschappijen. Ook zij zullen de tegenwind ontvangen bij een slecht beursklimaat. Regering let op uw zaak en laat niet alles over aan het particulier initiatief. Een basisverzekering voor iedereen houdt in, dat de lagere inkomens onevenredig zwaar belast worden. Vooral als de premie niet inkomensafhankelijk wordt.
G.P.Beek

zondag, januari 19, 2003

Minder te besteden

De Nederlander heeft door de huidige economische crises steeds minder te besteden. Politici proberen uit te leggen waarom er bezuinigd moet worden. Alleen kan men zich afvragen of de juiste keuzes gemaakt worden. Indien je de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen naast elkaar legt, wordt er heel vaak een andere invulling geven omtrent de vraag waarop bezuinigd wordt.

De huidige regeringscoalitie zat duidelijk op de verkeerde weg. Het motto de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen werd volledig vergeten. De onderkant van de samenleving werd het zwaarst getroffen en indien er weer een regeringscoalitie komt van de zelfde signatuur zal het alleen maar erger worden. Een duidelijk voorbeeld is de verhoging van de nominale ziekenfondspremie met bijna 100%. Dit was in de eerste plaats niet nodig en daarbij tegenover de senioren met alleen AOW niet sociaal. De regering heeft haar bijdrage in de gezondheidszorg verminderd.

Er is een streven om de onroerende zaakbelasting af te schaffen. Hoe onrechtvaardig deze belasting is, afschaffing is duidelijk het belang van rijke huizenbezitters. Zij betalen verhoudingsgewijs het meeste. In tijde, dat bezuinigd moet worden is het beter dit niet te doen. De benzine is in ons land veel duurder dan in de omringende landen. Destijds is het kwartje van Kok ingevoerd en dat moet naar de burgers terug. Ook hier kan men beter niet tot teruggave overgaan, maar het geld voor onderwijs,zorg en veiligheid inzetten.

Wanneer het niet gebeurt zal men het geld toch door andere verhogingen weer terughalen. Het wordt geven met de ene hand en met de andere nog meer nemen. Alle opgenoemde zaken geven geen florissant beeld van de toekomst, maar dit is ook de tendens die wereldwijd van toepassing is.

De Europese landen en Amerika onze belangrijkste handelspartners zitten in een malaise en de vooruitzichten op een verbetering zitten er voorlopig niet in. Ook in dit jaar zal men rekening moet houden met te korten en dan is het weer duidelijk er wordt opnieuw bezuinigd. Hierdoor zal o.a. de huidige werkeloosheid nog verder oplopen. Nieuwe saneringen in het bedrijfsleven kunnen dan niet uitblijven. Een prettige gedachte voor de werkgevers is alleen te vinden in het aanbod van personeel, maar dat is ook het enige voor die groep.
De consument zal namelijk steeds minder besteden, ondanks de oproep van de President van de Europese bank om juist meer bestedingen te doen.
G.P.Beek