zondag, april 06, 2008

De vrijlating van de OZB tarieven

Vanaf 1 januari 2008 hebben de gemeenten het recht de onroerende zaakbelasting onbeperkt te verhogen. Een explosieve stijging is het gevolg geweest. Van regeringszijde was men ervan overtuigd, dat de gemeenten aan zelfregulering zouden doen. Deze gedacht was wel erg lichtzinnig. Den Haag verstrekt de gemeenten te weinig geld om het uitgebreide takenpakket goed uit te oefenen. Door de hand op de knip te houden zijn de gemeenten verplicht om de gemeentelijke belastingen drastisch te verhogen.

Ten tijde van het vorige kabinet werd het huurders deel van de OZB afgeschaft. Beter was het geweest de gehele OZB af te schaffen. Maar, neen deze werd voor het eigenaren deel gehandhaafd omdat huurwaardeforfait voor het rijk een forse melkkoe is. In het verlengde hiervan moet men ook de maatregel zien van het vrijgegeven van die zelfde belasting.

Het kabinet is er schuldig aan, dat de gemeenten dit instrument onbeperkt gebruiken en daarnaast ook de andere belastingen fors verhogen. De gemeentelijke belastingen zouden gereorganiseerd worden. De commissie eenhoorn deed hierover aanbevelingen, maar Mevr. Ter Horst ging hieraan voorbij. Zij gaf zeer eigenzinnig de OZB voor huiseigenaren volledig vrij. Het komt erop neer, dat de burgers met een eigenhuis opdraaien voor de te korten van de gemeenten. Zij zijn echt het kind van de rekening.
G.P. Beek






















http://fabradio.angelfire.com/
http://fabradio.angelfire.com/popclassicsradio.html
http://fabradio.angelfire.com/index.html
http://fabradio.angelfire.com/m.popclassicsradio.html