dinsdag, september 25, 2007

De nieuwe premies zorgverzekeringen

De no-claim in de zorgverzekering wordt afgeschaft. Het eigen risico doet weer zijn intrede. De bureaucratische rompslomp zal dus weer uitgebreid worden. In het verleden heeft het eigen risico heel veel problemen opgeleverd. De medicijnknaak en specialistenbijdrage liggen nog vers in het geheugen. Ook toen wilde men hierdoor de zorgkosten beheersbaar maken. Het gaf slechts problemen en verdween. Er kan slechts geconstateerd worden, dat het hier een herhaling van zetten betreft. Men heeft niets geleerd.

De nieuwe regeling valt weer ongunstig uit voor senioren en gehandicapten. Zij maken in de regel het meeste gebruik van de zorg. Het eigen risico moest betekenen, dat de basisverzekering lager werd. Dit gebeurt niet. De basisverzekering stijgt met ongeveer € 150.00. Een bevestiging is te vinden in de premieopgave van de verzekeraar, die als eerste de premies bekend maakte. De constatering de kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit.

Het geldt niet alleen voor de basisverzekering, maar ook voor de aanvullende verzekeringen. De zorgmaatschappijen hebben in het verleden te veel gestunt. Alles loopt uit de hand te lopen, omdat ook het nu vastgestelde bedrag van € 150.00 eigen risico nog voor verhoging vatbaar is. De regering kan zich er beter zich bezinnen of met het huidige zorgstelsel wel de goede weg ingeslagen is.
G.P.Beek