maandag, november 25, 2002

Door te hoge grondprijzen kleinere huizen

Het wordt steeds moeilijker om betaalbare woningen te bouwen. Vooral de woningbouwverenigingen klagen hierover. De grondprijzen en de fors gestegen bouwkosten zijn hiervan de oorzaak. Woningbouwverenigingen zijn nu genoodzaakt om de huizen kleiner te bouwen dan wenselijk is.

De vereniging van woningcorporaties is van mening, dat de grondkosten zouden moeten dalen. Men baseert dit op het feit, dat de marktwaarde van de koopwoningen daalt. Het tegendeel gebeurt echter. Die ontwikkeling is zorgelijk omdat er juist nu behoefte is aan goede betaalbare woningen. Zoals gesteld is dit door de huidige gang van zaken niet mogelijk.

Het is dan ook noodzakelijk, dat er een beleid komt waarbij de grondprijzen weer sociaal verantwoord zijn. Alleen dan kan een woningbouwvereniging de woningen voor betaalbare huurprijzen aanbieden. Momenteel moet een corporatie gemiddeld 50.000 euro op een nieuwbouw woning toeleggen. Enige jaren gelden was dit nog maar 10.000 euro.
Dit wordt niet opgevangen door de verkoop van bestaande woningen.

Er is bovendien onvoldoende doorstroming van bovenmodaal verdienende huurders, die nu nog goedkope huurwoningen hebben, naar duurdere huurhuizen. Hierdoor komen starters niet aan de beurt, omdat de nieuw te bouwen huurwoningen voor deze groep te duur zijn. De woningbouwcorporaties vragen dan terecht om een beter aangepast huurbeleid. Het is dan ook te hopen, dat de overheid hiertoe maatregelen treft.
G.P.Beek