zondag, januari 06, 2008

Verse groenten en fruit wordt onbetaalbaar

Mensen met een laag inkomen moeten bewust of onbewust inleveren op het eten. De goedkopere producten bevatten vaak te veel vet, het caloriepercentage is hoger en daarbij is dit voedsel zouter en zoeter. Vers eten wordt een voorrecht voor elite. Het verkeerde eten leidt tot gezondheidsproblemen. Dit is ook een van de redenen waarom de huidige gezondheidszorg steeds duurder wordt.

In spotjes van de overheid wordt er vaak op gewezen, dat het eten van groeten en fruit zeer noodzakelijk is voor een gezond lichaam. De aanschaf van verse groeten en fruit wordt echter met het jaar duurder en voor bepaalde groepen onbetaalbaar. Het is te gek voor woorden, dat dagelijkse levensbehoeften niet meer voor iedereen bereikbaar zijn. Luxe goederen daar kan men buiten.

De eerste levensbehoeften moet een ieder kunnen afschaffen. Zodra dit niet meer kan is er echt iets fout. Het Nibud geeft aan, dat er ondersteunende inkomensregelingen zijn. Alleen zijn dit regelingen met een hoge drempel. Velen zijn er ook mee bekend of durven uit schroom er geen beroep op te doen. Ook mensen met een laag inkomen hebben hun trots en zijn dus niet gauw bereid alle financiƫle feiten op tafel te leggen. Het laatste is het grootste opstakel en dit geeft aan, dat er voor gemeentelijke instellingen nog veel werk te doen is.
G.P.Beek