vrijdag, augustus 03, 2007

De levering van olie en gas

Rusland draait de gaskraan wellicht dicht omdat er weer een conflict is met buurland Wit-Rusland. De gaspijpleiding die in het laatstgenoemde land ligt, is o.a. van belang voor toevoer van gas naar Polen en Duitsland. Deze landen zullen volgens de Russen hiervan geen nadeel ondervinden, omdat het slechts de gasleveranties aan Wit-Rusland betreft. De vraag is of deze garantie voldoende is. De actie van Rusland toont aan, dat het land de olie en gasexport ook als politiekmachtsmiddel zal inzetten.

Europa importeert meer dan de helft van de fossiele brandstoffen uit landen met niet altijd even betrouwbare machtshebbers. Het is daarom, dat de Europese commissie er op aandrong een gemeenschappelijk energiebeleid te voeren. Dat een en ander nodig is, wordt nu weer onderstreept. De Europese energiebehoeften stijgen nog steeds en de afhankelijkheid van andere landen wordt slechts groter.

Wanneer door bepaalde omstandigheden een exportland het gas of de oliekraan dichtdraait kan dit grote gevolgen hebben en dit in ogenschouw nemend is het van belang, dat nationale grenzen geslecht worden en er een gemeenschappelijke energiemarkt komt.
De huidige markt is niet open en belemmert vooral de nieuwkomers. De meest praktische oplossing is, dat de energiereuzen hun netten in economisch eigendom houden, maar het beheer onafhankelijk wordt. In het klein speelt deze gedachte ook voor de Nederlandse markt. Alleen zoals gesteld moet alles gezamenlijk in Europees verband gebeuren. Alleen dan kan Europa een vuist maken tegenover haar leveranciers.
G.P.Beek

donderdag, augustus 02, 2007

Buitenlandse overnames ongewenst

De burgers geven te kennen, dat in strategische sectoren als water, zorg, spoorwegen, banken, wegen, post, olie luchtvaart en telecom de Nederlandse bedrijven niet in handen mogen komen van niet- Europese staatsbedrijven. Deze wens is echter onuitvoerbaar. Alle voormalige staatsbedrijven zijn geprivatiseerd. De staat heeft ons tafelzilver verkocht om de begrotingen sluitend te maken en de staatsschuld niet te laten oplopen. Deze korte termijn gedachte betaalt nu geheel verkeerd uit. Steeds meer Nederlandse bedrijven komen in handen van durfinvesteerders, die alleen maar oog hebben op geldelijk gewin. Ook investeerders van buiten de EU staan klaar om Nederlandse bedrijven over te nemen.

Vandaar dat men nu met enige angst kijkt naar Rusland en China. Dit zijn economieën die sterk opkomen en ook landen met grote betalingsoverschotten. Deze overschotten worden geïnvesteerd aanvankelijk in staatobligaties, waarvan de Verenigde Staten profiteerde. Alleen men heeft nu ontdekt, dat het beter is te beleggen in aandelen. Automatisch zijn dan ook buitenlandse en vooral Nederlandse bedrijven een doelwit.

De Nederlandse bedrijven hebben voorheen veelal zelf overnames gedaan, maar zijn door hun schaalgrootte nu te klein en een prooi voor anderen. Zij worden dus opgeslokt in een groter geheel wat voor burger betekent, dat het bekende Nederlandse karakter verdwijnt. Wel spijtig, maar een resultaat van de open markteconomie. Het invoeren van een zogenaamd gouden aandeel is met dit laatste in strijd en waarschijnlijk ook weer te laat.
G.P.Beek