donderdag, april 14, 2005

Belastingaangifte

De gezamenlijke ouderenorganisaties verzorgen voor ouderen, die aangesloten zijn bij de diverse ouderenbonden de jaarlijkse belastingaangifte. Tot voldoening van de invullers maken er al veel mensen gebruik van deze dienst. Helaas is er nog een te groot aantal ouderen, die door onwetendheid of door schroom niet tot deze stap komen.

Indien men van de belastingdienst geen verzoek tot aangifte ontvangt behoeft dit niet in te houden, dat er geen recht op teruggave is. Veelal is het tegendeel het geval. Vooral omdat er met 2006 veel wijzigt daarbij moet gedacht worden aan de invoering van de basisverzekering( zorgtoeslag) en de huursubsidie.

De wijzigingen als eerder genoemd worden met ingang van 2006 door belastingdienst uitgevoerd. Het is dan echter wel noodzakelijk, dat er een verzoek tot teruggave gedaan wordt. De fiscus zal namelijk de zorgtoeslag en de huursubsidie koppelen aan de belastinggegevens die de betrokkene opgeeft.

Het is nog steeds niet zo, dat de belasting u benadert. U moet het echt zelf doen, ondanks vage toekomstige veranderingen. Het kan dus zeer lonend zijn om over 2004 alsnog een aangifte in te dienen. Ook senioren die geen lid van een ouderenbond zijn worden aangeraden dit te doen.
G.P. Beek

maandag, april 11, 2005

Stijging gemeentelijke lasten

De VVD is zeer teleurgesteld dat de gemeentelijke lasten in 2005 opnieuw sterk gestegen zijn. Volgens deze partij hadden de gemeenten de kans te bewijzen dat zij met de vrijheid van het vaststellen van het belastingpercentage kunnen omgaan. Men had terughoudend moeten zijn en de tariefstijgingen zo veel mogelijk moeten beperken. Het liefst rond het nulpunt.
Er wordt nu gewerkt aan een wetsvoorstel waarin de gemeentelijke autonomie beperkt wordt. Dit maakt een onderdeel uit van de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. Door het gemeentelijk beleid aan banden te leggen wil de rijksoverheid de gemeentelijke belastingstijgingen beperken.

De oorzaak van het laatste wordt weer eens over het hoofd gezien. Dit kabinet, wat ook door de VVD gesteund wordt, is schuldig aan de forse gemeentelijke lasten stijgingen. De gemeenten ontvangen veel minder uit het gemeentefonds en zijn dan ook wel verplicht de gaten in de begrotingen te dichten door de burgers rechtstreeks zwaarder te belasten. Er zijn natuurlijk ook gemeenten die buiten hun boekje gaan en de lasten buitensporig verhogen. Alleen alles heeft direct of indirect toch te maken met de centrale overheid. Het kabinet heeft een fors bezuinigingsbeleid gevoerd en dit is ook ten koste gegaan van de gemeenten.

De vraag kan echter gesteld worden of de opzet tot nieuwe wetgeving wel geoorloofd is. De Europese regelgeving gaat ervan uit, dat gemeenten wat betreft het opleggen van belastingen een zelfstandige rol hebben, welke nu drastisch beperkt wordt. Het is dan ook beslist niet uitgesloten, dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich wendt tot Europese instanties om deze wetgeving te toetsen.
G.P.Beek