vrijdag, juli 12, 2002

Betaalbare koopwoningen

Het gebrek aan betaalbare koopwoningen is duidelijk zichtbaar bij jongeren. Deze starters hebben vaak een huurwoning en willen graag voor het eerst een huis kopen. Er zijn echter geen leuke betaalbare koopwoningen. De bouw van nieuwe huizen hapert en woningbouwcorporaties beloven huurwoningen te verkopen, maar tot dusver komt er weinig van.

De vrijkomende huizen zijn alleen betaalbaar voor diegene, die reeds in het bezit van woning zijn. Immers men kan dan een goede prijs voor de oude woning verkrijgen en de meerwaarde zonodig in de nieuwe aankoop steken. Huurders hebben dit extra centje niet en vissen regelmatig achter het net. Weliswaar stabiliseert de huizenmarkt, maar dit houdt niet in dat de huizen ineens betaalbaar zijn.

Er zijn door gebrek aan nieuwbouw; te weinig luxe woningen. Mensen met een kleinere woning kunnen niet doorstromen naar een grotere en senioren kunnen ook niet verhuizen omdat voor hen ook geen aangepaste woningen zijn. Starters die van deze groepen afhankelijk zijn, komen dan ook niet aanbod.

Ieder jaar moeten er 100.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd worden om vraag en aanbod in evenwicht te houden. In 2001 reikte de teller slechts tot 60.000. Deze gegevens en het traineren bij de verkoop van huurwoningen geeft al duidelijk aan, dat vooral jongeren(starters) de dupe worden. De nieuwe regeringscoalitie heeft dan ook wel het nodige werk te verrichten om meer evenwicht op de huizenmarkt te verkrijgen.

G.P.Beek

zondag, juli 07, 2002

De financiële positie van gemeenten

Verreweg de meeste gemeenten in Nederland geven een verkeerd beeld van hun financiële positie.
Zij hebben er vaak belang bij bepaalde inkomsten te verzwijgen. Op die manier is het mogelijk een stuk armlastiger over te komen. Burgers en hogere overheden worden hierdoor misleid.

Deze gang van zaken is komen vast te staan nadat een registeraccountant dit onderzocht had en de conclusies hieruit voortvloeiende door een ander persoon bevestigd werden.
Iedereen heeft zijn mond vol over de schandalen in Amerika. Dit zou bij ons nauwelijks mogelijk zijn. Helaas we hebben ons vergist, het is nog erger. Lagere overheden maken zich eraan schuldig.

Gemeenten presenteren het liefst geen grote verliezen of overschotten. In het in ene geval is er sprake van slecht bestuur en in het andere is het moeilijk te verdedigen tegenover de burgers.Een lastenverzwaring is dan niet mogelijk. Vaak kiest men de weg waarbij bepaalde inkomsten buiten de winst en verlies rekening gehouden worden. De gemeenteraad, waar de financiële deskundigheid meestal ontbreekt, kan slechts raden naar de werkelijke cijfers.

Deze gang van zaken geeft geen geloofwaardig beeld van de gemeentepolitiek. De burgers worden wel erg op de proef gesteld.
Er dient ten spoedigste een onpartijdig onderzoek te komen. Aan de hand hiervan kan dan beslist worden. welke maatregelen er noodzakelijk zijn. De burger heeft recht op dit onderzoek. Het is immers geld van de belastingbetaler, wat nu ter sprake is.

G.P.Beek