De Nederlandse politiek
Het kabinet Balkenende is ten val gekomen. Een ieder die zich enigszins in politiek interesseert kon dit zien aankomen. Sommigen gaven het kabinet een jaar en anderen voorspelden een periode tot rond de Kerstdagen. Het is echter veel sneller gegaan. Het kabinet overleefde een periode van 87 dagen en vestigde een record. Het was het kortst zittende kabinet sedert de 2e wereldoorlog.
Dit kabinet had reeds een verkeerde insteek. CDA en de RPF waren de winnaars van de verkiezingen. Zij waren niet in staat om alleen te regeren en om toch een kabinet tot stand te brengen werd de VVD de partner. Deze partij was bij de laatste verkiezingen afgestraft in verband met de deelname aan paars 2. Er was dan ook sprake van een zekere tegenzin bij die partij om weer in regering deel te nemen.
De leider van de VVD wist bij de coalitieonderhandelingen zeer veel te bereiken en dit was de bonus om toch van start te gaan. De verliezer werd bij wijze van spreken winnaar. Dit laatste geeft al een verkeerd beeld. De RPF toonde intern vele scheuren en was niet bij machte de eenheid te bewaren. De onvolwassenheid in het politieke spel droop er vanaf. Dit gaf CDA en VVD, die volgens de peilingen op winstkoers lagen, een reden om de RPF te lozen. Het vertrouwen werd opgezegd en de kabinetscrises was een feit.
De coalitie had vele pijlen op haar boog, maar is aan regeren niet eens toegekomen. De vereiste vernieuwing is niet gekomen en bij de” puinhopen” van het vorige kabinet zijn de scherven van deze coalitie gekomen. Vooral omdat Europa voor een grote uitbreiding staat, komt de val het kabinet op wel zeer ongunstig tijdstip. De gevolgen zijn voor ons land niet te overzien en het kan een kostbare aangelegenheid worden. Het is wel te hopen, dat de kiezer zijn lesje geleerd heeft en een experiment als het onderhavige niet meer accepteert.
GP.Beek