donderdag, mei 04, 2006

Energienota hoger

De energierekening voor een huishouden met een gemiddeld stroom en gasverbruik stijgt dit jaar met 7,5%. De stijging is zoals gesteld gemiddeld. De maand maart met een veel hoger gasverbruik deed een extra duit in het zakje. De hogere tarieven worden toegeschreven aan de sterk gestegen olieprijzen. De transporten en de energiebelasting zijn gelijk gebleven met vorig jaar.

Een huishouden betaalt nu voor energie 65% meer dan enige jaren daarvoor. De gasrekening steeg met gemiddeld 85% en elektriciteit werd 40 % duurder. Het geeft alleen maar aan, dat de koppeling van aardgas aan de olieprijzen volledig verkeerd is en slechts te nadele werkt voor de consument. Alleen de leveranciers van de energieproducten en de Nederlandse Staat varen er wel bij.

De energieleveranciers wijzen slechts naar de kwade genus de Staat. Deze beïnvloedt de prijzen door te hoge energie belasting en BTW. Dit is zonder twijfel een factor van betekenis, maar de koppeling van het gas aan de olieprijs is minstens net zo erg. Beide partijen als eerder genoemd varen er slechts wel.

De regelmatige verhogingen van de energieprijzen geeft de Staat steeds meevallers. Het wordt dus tijd, dat het kabinet de energiebelasting verlaagd en hiermee de consument tegemoet komt. De afschaffing van de milieuheffing moet een aanzet zijn en niet het “lachertje”van het jaar worden. Men moet in regeringskringen echt eens serieus meedenken over de problemen die ontstaan zijn door hoge energieprijzen.
Vooral de lagere inkomens hebben een compensatie dringend nodig.
G.P.Beek

maandag, mei 01, 2006

Geen extra geld voor minima

Er komt geen extra geld voor minima. Minister De Geus van Sociale Zaken vindt, dat de minima al genoeg profiteren van de maatregelen die het kabinet voorgesteld heeft. Hij duidt daarbij op de tegemoetkoming in de energienota van 52 euro. Ook eerdere maatregelen als het niet verlagen van de zorgtoeslag en het beperken van de huurverhoging zijn voor de minima gunstig uitgevallen. Dit is allemaal ruimschoots voldoende.

Een onderzoek van de gemeente Rotterdam, waaruit bleek, dat een bijstandsmoeder 51 euro per maand te kort komt, had beslist geen invloed op de beslissing van de bewindsman. Het voorbeeld als genoemd geeft echter aan, dat er velen onder de armoedegrens leven en deze afhankelijk zijn van giften, voedselbanken enz. Buiten de bijstandsmoeder zijn er vele anderen die zwaar getroffen zijn door o.a. de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Hiervoor wordt dus niets gedaan. Dat is het wrange zoet van dit kabinet.
G.P.Beek