zaterdag, december 06, 2003

De Nederlandse Economie

De Nederlandse economie zit duidelijk in een recessie. Men spreekt zelfs van een historisch dieptepunt. Er is nauwelijks groei en de werkeloosheid in ons land neemt slechts toe. Volgens de cijfers van het Centraal Planbureau waren alleen de cijfers over 1958 en 1982 nog slechter. Een half miljoen van de beroepsbevolking dreigt zonder werk te komen . Dit feit en daarbij de koopkrachtdaling van de consument geeft aan, dat de maatregelen van de regering geen effect zullen opleveren.

Immers deze regering gaat ervan uit, dat iedereen aan het werk moet. De maatregelen moeten onder andere een stimulans inhouden, dat bijstandsgerechtigden, WAO’ers en langdurig werkelozen weer aan het werk gaan. De werkelijkheid is anders, het bedrijfsleven zet weer veel mensen op straat. Er wordt weinig tot geen winst gemaakt. Bedrijven verplaatsen hun productie naar lagere loonlanden en ontrekken hierdoor werkgelegenheid aan het land.

Deze tendens is niet vreemd, want in crisisjaren van de jaren 80 was dit ook het geval.
De regering heeft nu bezuinigingsmaatregelen genomen tot een bedrag van 17 miljard euro. Zeer aannemelijk is het, dat de bezuinigingen onvoldoende zijn. De belastinginkomsten worden steeds minder en het begrotingstekort groeit.

Maar afgezien daarvan zijn de reeds getroffen maatregelen te zwaar voor de burgers en vooral voor sociaal zwakkeren, omdat alle verdere lasten steeds meer stijgen en er geen verhoogde inkomsten tegenover staan. Op deze wijze wordt de economie alleen maar zieker en zal het jaren duren voordat de patiƫnt weer beter is. Waarschijnlijk zal 2004 een historisch dieptepunt worden.
G.P.Beek
Gemeentelijke woonlasten gaan weer drastisch omhoog

Huizenbezitters moeten volgend jaar rekening houden met een forse verhoging van de gemeentelijke woonlasten. De verhoging komt landelijk gezien uit op 6,5%. Dit blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen huis onder 100 gemeenten met 15.000 inwoners. Deze Vereniging is van mening, dat de Rijksoverheid moet ingrijpen en de gemeentelijke verhoging aan banden moet leggen.

Met deze zienswijze kan men zich slechts verenigingen omdat de woonlasten ieder jaar te veel stijgen en zeker veel hoger is dan het inflatiecijfer. Vooral voor de groep woningbezitters met alleen AOW of daarbij slechts een klein pensioen dreigt het eigen woningbezit onbetaalbaar te worden. Door de teruglopende koopkracht en de stijgende werkeloosheid komt de lastenverhoging onredelijk hard aan.

Het is niet toevallig, dat er steeds meer willige”executie” verkopen zijn. De stijgende woonlasten en de te hoge hypotheeklasten zijn hier schuldig aan. De woonlasten zijn er mede debet aan, dat steeds minder starters in de gelegenheid zijn een eigen woning te kopen. Het huidige overheidsbeleid ontmoedigt steeds meer mensen tot aanschaf van een eigen woning over te gaan. Het is het paard achter de wagen spannen omdat de huursector ook geen alternatief oplevert en woningnood steeds groter wordt. Daarom wordt het dringend noodzakelijk, dat de gemeenten gedwongen worden de verhoging van de woonlasten terug te brengen tot het inflatiecijfer.
G.P.Beek