zaterdag, november 11, 2006

Verkiezingen

Het CDA en de VVD hebben de wind in de zeilen door vlak voor de verkiezingen een mooi beeld te scheppen over de economische vooruitgang.Niet voor niets wordt er nu weer een miljardenoverschot bekend gemaakt. Men is trots op de diverse versoberingen die ingevoerd zijn. De werkeloosheid en het aantal WAOer's is gedaald. Dit door aanscherping van de WW en de nieuwe wet WIA. Vooral deze wet heeft veel leed veroorzaakt. Mensen die eigenlijk niet in staat zijn om te werken, werden bij de herkeuring arbeidsgeschikt of in het in het gunstige gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Hun inkomen is hierdoor drastisch verminderd omdat zij feitelijk direct naar hun gemeente moesten voor bijstand.

Het zorgstelsel is inmiddels veranderd. De premieverhoging was gigantisch en velen zijn onder de armoedegrens gekomen. De armoede is slechts toegenomen. Meer voedselbanken en andere voorzieningen voor minima. Dit alles wordt vergeten en weggepoetst. Alleen de kiezer vergeet zo gauw en indien de peilingen een juist beeld geven, geeft de kiezer zijn fiat aan het huidige beleid en zal er nog meer gesneden worden in de sociale zekerheden. De kloof tussen rijk en arm zal weer vergroot worden en zullen moeten wennen aan het idee voedselbanken.Voor een beschaafd land als Nederland een ware nachtmerrie.
G.P.Beek

woensdag, november 08, 2006

Rijken moeten meer bijdragen aan de samenleving

Met deze stelling kan ik mij verenigen. Het is nog steeds hetzelfde de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De miljonairs en de andere grootverdieners zagen hun inkomen met meer dan 10% stijgen, terwijl de onderkant van de samenleving fors op het inkomen inboette. Dit komt hoofdzakelijk door de bezuinigingsmaatregelen die de regering invoerde. Het aantal zogenaamde minawinkels en voedselbanken steeg enorm. Gelukkig zijn er nog mensen, die zich het lot van de armen aantrekken.

Alleen de huidige inkomenspolitiek is onrechtvaardig. Hierdoor weten miljonairs van gekkigheid wat zij met hun geld moeten doen. Er worden voor miljarden aan luxe goederen gekocht, terwijl een ander nauwelijks een broodje kan kopen. Bepaalde luxe artikelen moeten extra belast worden en de inkomsten hieruit zouden ten goede moeten komen aan de laagste inkomens. Initiatieven van de rijken zelf om gelden eigener beweging hiervoor ter beschikking is zeker te waarderen, maar het is beter dat het geheel door middel van de belastingen geregeld wordt. Bepaald zeer ongelukkig wordt het indien er een vlaktaks ingevoerd wordt. Het principe een ieder betaalt even veel belasting vergroot slechts de kloof tussen rijk en arm.
G.P.Beek

zondag, november 05, 2006

De energie wordt weer duurder

Blijkens een onderzoek van de Nederklandse Mededingingsautoriteit is de liberalisering van de energiemarkt mislukt.Er wordt keurig elektriciteit en gas geleverd. De consument ervaart de afhandeling van de overstap van de ene naar de andere leverancier als lastig en daardoor staat slechts eenderde van de consumenten open om van leverancier te wisselen. Daarnaast wordt er door colportage te veel misleidende voorlichting gegeven en dit schrikt de consument ook af om over te stappen. Alle mooie beloften over vrije markt ten spijt is de consument veel slechter af dan voor openstelling van de energiemarkt.

De rekening wordt weer aan de klant gepresenteerd in de vorm van de verhoging van de energieprijzen met elf procent. De olieprijzen dalen, maar Gasterra de voormalige Gasunie verhoogt de tarieven per l januari 2007 met 11%. Het bedrag van de verhoging komt uit op € 75.00. In verband met de gestegen energieprijzen had regering aan elk huishouden in Nederland € 52.00 compensatie toegezegd. De uitbetaling is vastgesteld op 1 januari 2007. Het wordt weer de bekende sigaar uit eigen doos, alleen dan nog minder. De betrouwbaarheid van het kabinet is genoegzaam ter sprake geweest, maar deze daad spreekt weer boekdelen. Gasterra is een onderdeel van de staat en bepaalt als monopolist de energieprijzen en dus is de liberalisering van de energiemarkt een wassen neus.
G.P.Beek