dinsdag, januari 06, 2004

Kopers huizen worden steeds voorzichtiger

De kopers op de huizenmarkt worden steeds voorzichtiger. Dit is logisch omdat de huizenprijzen nog steeds hoog zijn en er ondanks de recessie weinig verandert. De aan koop wordt wel overwogen, temeer omdat er sprake is van een kopersmarkt . Men hoeft niet meer op stel en sprong te beslissen. Voordat de aankoop plaatsvindt, wordt veelal overgegaan tot een bouwkundige keuring. De Vereniging Eigenhuis heeft in een bepaalde periode van 2003, 28% meer gekeurd dan in het zelfde tijdvak van 2002.

Het nemen van minder risico wordt ook onderstreept doordat de kopers de hypotheekrente langer vastleggen dan voorheen. Momenteel staat de rente nog steeds laag, maar alles wijst erop dat de rente weer zal stijgen. De huizen staan vaak langer te koop. Dit komt omdat het economisch minder gaat en de kopers kritischer zijn en de verkopers vaak geen prijsgerichte koopsommen vragen.

Afgezien van dit laatste is het natuurlijk beter, dat de koper meer de tijd krijgt en de bouwkundige aspecten ook bekijkt. Het houdt evenwel niet in, dat de verkopende partij zijn woning niet kwijt raakt. Indien de woning voor een marktgerichte prijs aangeboden en gepubliceerd wordt , behoeft de verkoper niet te wanhopen over het resultaat .
G.P.Beek