dinsdag, september 03, 2002

Groene stroom


Met ingang van 2003 zal de regering de fiscale voordelen op groene stroom schrappen. Door subsidie te geven is het mogelijk gemaakt, dat consumenten in plaats van de vuile grijze stroom, gebruik konden maken van groene stroom. Deze laatste stroomsoort is beter voor het milieu en om de prijs van dit product gelijk te houden werd dit gesubsidieerd.

Het was direct een gat in de markt. Vooral buitenlandse bedrijven profiteerden van Nederlandse subsidiegelden. Immers Nederland was zelf niet in staat in de toenemende schone stroom behoeften te voorzien. De regeling is in feite doorgeschoten en dit gaf het kabinet een reden om de subsidie op te heffen.

De consument wordt echter wel de dupe, omdat deze zijn toenmalig contract opzegde en overging op de levering van groene stroom. De maatregel zal zeker inhouden, dat de vele particuliere afnemers weer wisselen en te kennen zullen geven dat zij weer grijze stroom verlangen. Zij zijn niet van plan meer te betalen voor te ontvangen energie. Deze is reeds veel te duur door de vele verhogingen. Of dit nu milieuonvriendelijk is, daar wordt niet meer over gesproken. Het raakt namelijk wel de portemonnee. De overheid is onbetrouwbaar op het gebied van afspraken en vindt milieuaspecten toch iets minder belangrijker dan een schatkist tekort. Dit laatste is namelijk de voornaamste reden van de afschaffing van de subsidie.