vrijdag, juni 25, 2004

Forse salarisverhoging

De salarissen van ministers en staatssecretarissen gaan maar liefst met 30% omhoog. Deze verhoging zal gelden voor de volgende kabinetsperiode. Dit voorstel gaat wel alle perken te buiten. Bewindslieden die hun mond vol hebben over loonmatiging en bevriezen van uitkeringen durven hun eigen salaris te verhogen met een percentage wat niet zou misstaan bij de heren bestuurders van het bedrijfsleven. Toen werd er gesproken over zelf verrijking. Het betreft hier belastinggeld en niet het geld wat een onderneming verdient.

Dit is nog veel erger, het betreft hier landsbestuurders die een goed voorbeeld zouden moeten geven en hun mond vol hebben over normen en waarden. Er is geen goed woord over te zeggen. Ministers en staatssecretarissen denkt u eens aan de velen, die nu lijden onder uw bezuinigen. Die mensen moeten meer inkomen hebben.
G.P.Beek

donderdag, juni 24, 2004

Stroomtekorten

Doordat de vrije energiemarkt niet leidt tot voldoende investeringen in extra centrales, kunnen de prijzen van elektriciteit hoog oplopen. Er kunnen zelfs in de toekomst tekorten ontstaan. Dit schrijft ingenieur L de Vries in zijn proefschrift, waarop hij promoveerde aan de Technische Universiteit Delft.

De maatregelen die door minister Brinkhorst genomen zijn om eventuele stroomtekorten te volkomen zijn volgens de Heer de Vries beslist onvoldoende. De stap, waarin netbeheerder Tennet meer reservecapaciteit contracteert is slechts een eerste aanzet. Er moeten maatregelen genomen worden, dat via de openmarkt de extra investering niet weglekt naar het buitenland.

De promovendus pleit ervoor, dat de stoomleveranciers of Tennet optiecontracten op stroom kopen. Hierdoor worden de producenten verplicht tegen een vastgestelde prijs te leveren. De opmerkingen geven wel aan, dat de consument echt niet behoeft te rekenen op lagere energieprijzen.

De privatisering leidt er waarschijnlijk toe, dat de prijzen hoger worden en de levering minder stabiel wordt. Er zullen beslist tijden komen, dat er stroomtekorten ontstaan en dan zal men automatisch de prijs opdrijven. Dat is geheel andere koek dan de minister doet voorkomen, dat de consument alleen baat heeft bij het vrij gegeven van de energiemarkt.
G.P.Beek

zondag, juni 20, 2004

Zieken in de tang

Met ingang van juni 2004 is het gratis ziekenvervoer tot een minimum beperkt. Het doel daarvan is te vermijden dat de te hoge kosten van de volksgezondheid nog verder de pan uitrijzen. Vele oudere en chronisch zieken worden echter het kind van de rekening. Zij zijn al diep in hun portemonnee getroffen door de verhoging van ziekenfondspremie, het niet meer vergoeden van fysiotherapie en tandartskosten en de verhoging van de eigen bijdrage van de thuiszorg.

Dit laatste heeft er zelfs toe geleid, dat de thuiszorg 7000 opzeggingen kreeg en er nu in die sector een overschot aan personeel dreigt. Van regeringszijde doet men wel voorkomen, dat alles wel te overzien is en dat er een compensatie tegenover staat. Dit is onjuist omdat de compensatie via de belasting moet komen en vooral ouderen hiervan te weinig gebruik maken.

Daarnaast zijn die maatregelen volstrekt onvoldoende. De bedragen die per persoon nu opgebracht moeten worden rijzen echt de pan uit en zijn veel hoger dan de kosten die de regering beoogt. De maatregelen zullen ertoe leiden, dat dezelfde volksgezondheid met sprongen achteruit loopt en Nederland richting een derde wereldland gaat. De bedeelstaat komt steeds dichter bij.
G.P.Beek