zaterdag, september 16, 2006

Verkiezingsbeloften

Het CDA heeft aan ouderen en eigenwoningbezitters de belofte gedaan niet te tornen aan de AOW en de hypotheekrenteaftrek. Het betekent echter wel, dat er op andere punten wel bezuinigd wordt, immers de vergrijzing zal toch betaald moeten worden.
De stelling van het CDA is, dat het hier een mild verkiezingsprogramma betreft. Er komt echter wel een verdere ombouw van de Nederlandse verzorgingsstaat tot een participatiemaatschappij. De eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid staan nu voorop. Vooral de kwetsbare burgers zullen weer getroffen worden. De belangen van de weerbare middengroepen staan centraal.

Het CDA was tegen afschaffen van de No-claim in de gezondheidszorg, maar komt hierop terug. Uitgelekte cijfers geven aan, dat de beoogde besparingen niet te verwezenlijken zijn. Het is duidelijk, dat de verkiezingsstrijd gaande is en men alles in het werk stelt zieltjes te winnen. Men wijst o.a op de economische groei die het gevolg zou zijn van de maatregelen, welke het kabinet genomen heeft. Dit is onjuist omdat de groei eerder komt door het aantrekken van de wereldhandel. Vooral een land als China is hiervan een goed voorbeeld. De maatregelen van het kabinet en dus ook van het CDA hebben ertoe geleid, dat het verschil tussen rijk en arm steeds groter wordt en er nu weer sprake is van echte armoede. Aan dit laatste had men beter aandacht kunnen besteden in het verkiezingsprogramma.
G.P.Beek