zaterdag, januari 31, 2004

Afschaffing gebruikersdeel OZB

De afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB doet veel stof opwaaien. De regering kreeg ongevraagd advies van de Raad voor Financiële Verhoudingen. Deze raad is van mening, dat afschaffing van het gebruikersdeel afbreuk doet aan het voor gemeenten noodzakelijke belastinggebied. Het kabinet moet dus met een alternatieve belastingheffing komen.

M en is van mening, dat een gemeente zelf belasting kan heffen. Het lokale bestuur moet een mogelijkheid hebben zelf een afweging te maken tussen het nut van een voorziening en de belastingoffers die burgers daarvoor moeten brengen. Door de afschaffing wordt de mogelijkheid van een evenwichtige verdeling verstoord. Immers de gemeente kan dan namelijk niet ontvangen gelden uit het gemeentefonds compenseren.

De OZB is destijds aan de gemeenten als instrument ter hand gesteld om hiermede de gemeentebegrotingen meer vorm te geven. Op die wijze was men niet geheel afhankelijk van de bijdrage van het rijk. De belasting ondervindt veel weerstand en hierdoor heeft de VVD in het bijzonder voor haar kiezers voorgesteld om tot afschaffing hiervan te geraken.

In een van de volgende jaren zal een wetsvoorstel ingediend om in ieder geval te geraken tot afschaffing van het gebruikersdeel. Er wordt nu reeds tegengas geboden en het is dan ook maar de vraag wat ervan terecht komt. Het indienen van een wetsvoorstel voor een alternatieve belasting is weer een bekende sigaar uit eigen doos en is niet in het belang van de burger.
G.P.Beek
Oudere werknemers onmisbaar op de arbeidsmarkt

De vergrijzing in Nederland slaat toe. Het aantal niet werkenden wordt steeds groter. Een relatief kleine groep moet de sociale lasten dragen voor de grote massa. Deze feiten staan zonder meer vast en in verband hiermede kwam de huidige regering op het idee de vervroegde uittreding uit het arbeidsproces te blokkeren en de pensioengerechtigde leeftijd aan te pakken. Daarbij werd er reeds geopperd de AOW grens te verhogen tot 67 jaar.

De AOW is toch niet meer veilig, omdat op termijn de aanvulling vervalt voor de persoon die 65 jaar wordt met een jongere partner. Deze beperkingen in het sociaal stelsel en de gedachte om de duur van de werkeloosheid wet drastisch in te perken, maakt het voor oudere werknemers beslist niet gemakkelijk. De oudere werknemer kan dan wel voor het arbeidsproces onmisbaar zijn, maar helaas dit wordt in de praktijk niet op waarde geschat. De economie is momenteel in een recessie. Bedrijven reorganiseren nog steeds en wat gebeurt er vooral oudere werknemers worden gedwongen hun werkplek te verlaten.

Deze gang van zaken strookt beslist niet met het feit, dat deze groep werknemers onmisbaar is. Door ouderen te ontslaan gaat er veel kennis verloren, maar dat schijnt niet op te wegen tegen de loonkosten. Ouderen hebben eerder de kans om ziek te worden en nog meer van dit soort fabels doen de ronde. Het zijn allemaal motieven om toch de oudere werknemer te lozen. De regering bereikt er alleen mee, dat de ouderen er financieel hopeloos op achteruit gaan en aan de armoedegrens belanden. Immers door het snijden in het sociaal stelstel zal men eerder in de Wet Werk en Bijstand belanden. Deze wet is nieuw en is bepaald niet gunstig voor de oudere werknemer en wordt de dank van de maatschappij voor zijn inzet en onmisbaarheid.
G.P.Beek

zondag, januari 25, 2004

Een oplossing voor de woningnood

De bestaande ruimte om woningen te bouwen is te schaars. De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers dragen een oplossing aan. Er zijn veel niet gewilde kantoren en deze kunnen dus gesloopt, opgeknapt of geschikt worden gemaakt voor bewoning. Het kabinet kan hierin het voortouw nemen door het ombouwen fiscaal aantrekkelijk te maken.

Er komen volgens het ministerie van volkshuisvesting jaarlijks 5000 panden in aanmerking. Dit gegeven moet toch voldoende zijn om de neergang in de woningbouw een impuls te geven. O.a. in Amsterdam en omgeving staat een recordhoeveelheid kantoorruimte leeg. Het betreft bijna een miljoen vierkante meter. Met de ingezakte kantorenmarkt komt het zeker op korte termijn niet goed. De economische vooruitzichten voor de eerste jaren zijn hier debet aan. Het wordt dan ook zaak, dat eigenaren,beleggers en verhuurders erover nadenken om de onrendabele kantoorruimten af te stoten. Zodat deze geschikt kunnen worden gemaakt voor andere doeleinden.

Op die wijze moet het toch mogelijk zijn om tot meer woningbouw te komen. De mooie plannen van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers worden evenwel gedwarsboomd door de eigenaren van de betreffende kantoorgebouwen. Woningbouw levert relatief te weinig op en daarom laat men vaak liever de panden leeg staan. Alleen indien de regering fiscaal te hulp komt, is er een kans van slagen. Immers er wordt door de recessie in nieuwe kantoorgebouwen minder geïnvesteerd. Deze sector laat het duidelijk afweten, zodat ook uit dien hoofde de kans groter wordt dat niet gewilde ruimte afgestoten wordt.
G.P.Beek