zaterdag, september 03, 2005

De zorgsector en internetveilingen

Minister Hoogervorst verwacht dat internet een grote gaat spelen bij het toebedelen van zorg aan cliënten. Alles wat de nieuwe zorgverzekering brengt, kan rekenen op de steun van deze minister. Door middel van vraag en aanbod op internet te plaatsen denkt hij aan kwaliteitsbehoud en minder kosten voor de cliënt. De verzekerde kan op deze manier zorg goedkoper inkopen.

Deze redenatie gaat echt niet op. De zorgverzekeraar koopt zorg in en de verzekerde moet zich daarna schikken. De verzekerde kan dus niet even gauw internet raadplegen en zeggen dat wil ik. Afgezien daarvan zorg is een te kostbaar goed en hoort niet thuis op een internetveiling. De minister moet zich zorgen maken over het feit of zijn geesteskindje wel voor iedereen betaalbaar is. Indien hij zich hiermede zou bezig houden, is de gedachte van internetveilingen snel passé.
G.P.Beek
Solliciteren
In Nederland is het streven, dat een ieder in zijn eigen levensbehoefte moet kunnen voorzien. De wet werk en inkomen heeft onder meer het doel bijstandsgerechtigden te verplichten om te solliciteren naar een betaalde baan. Eventueel met behulp van de daarbij behorende instanties. Of dit werkelijk succesvol is, zal afhangen van de vraag of er voor deze categorie werkzoekenden voldoende banen voorhanden zijn. Gezien het feit, dat het aantal functies in de bedrijven steeds minder wordt ligt dit niet voor de hand. Bedrijven proberen te overleven door het schrappen van banen. Grote multinationals verplaatsen veel productiewerk naar lage loonlanden, waardoor veel arbeidsplaatsen verloren gaan.

Behalve de groep bijstandsgerechtigden zijn ook oudere werkelozen zoals de groep tussen 57,5 en 64 jaar verplicht te solliciteren. De Raad voor Werk en In komen is al tot de conclusie gekomen, dat deze sollicitatieplicht zinloos is. De plicht kost alleen veel tijd en geld alleen het kabinet wenst dat niet in te zien. Men verkeert nog steeds buiten de werkelijkheid. Ouderen worden nog steeds genegeerd op de arbeidsmarkt. Zelfs personen vanaf 45 jaar hebben al verschrikkelijk veel moeite om een nieuwe baan te vinden.

De vergrijzing van de arbeidsmarkt zal bedrijven er wel toe dwingen om in de toekomst oudere werknemers te accepteren, maar de groep van 57,5 tot en met 64 jaar zal hiertoe niet behoren. Deze conclusie doet al jaren opgeld, immers ook in tijden van economische groei viel deze groep altijd buiten de boot. Werkgevers hebben te graag jong en flexibel personeel. Alleen die groep is zeer beperkt zodat iedereen in dezelfde vijver vist.
G.P.Beek

zondag, augustus 28, 2005

Gezinnen in de plus

Gezinnen fors in de plus in 2006. Wat een prachtige kop en wie steekt hier achter? Het kabinet doet de burger geloven, dat 2006 een mooi jaar wordt. Al het leed is achter ons en er zijn geen mensen meer, die een beroep moeten op vrijwilligersorganisaties voor de verstrekking van hun levensbehoeften. Alle keiharde maatregelen, die er genomen zijn, hebben nu hun vruchten afgeworpen. Minima als bijstandstrekkers, AOW’ers zonder pensioen enz. krijgen eindelijk een degelijk bestaansminimum. Vergeet het maar rustig.

De nieuwe zorgverzekering gaat echt voor verassingen zorgen in negatieve zin. Het mooi weerspelen van dit kabinet heeft alleen tot doel, zich beter te profileren voor de diverse verkiezingen. In maart 2006 is de eerste testcase van dit kabinet en wenst men toch een beetje sociale indruk achter te laten. De hogere inkomens hebben het tijdens de huidige kabinetsperiode goed gedaan.

Het aantal welgestelde toont een sterke stijging, hieronder weer een nieuwe groep miljonairs. Uit de krantenberichten valt op te maken, dat de hogere inkomens ook bij deze reparatie van de koopkracht goed uit de bus zijn gekomen. Het geeft alleen maar aan, dat er sociaal veel mis is. Het nodig tijd wordt dat de burger aan het woord komt om af te rekenen met dit kabinet. Zoals dat gebeurde bij het referendum over de grondwet van Europa.
G.P.Beek