maandag, februari 21, 2005

Vlaktaks

Er gaan weer stemmen op en vooral van VVD zijde om de belastingen opnieuw te hervormen. Dit zal onder meer moeten geschieden door invoering van een vlaktaks. Een gelijk tarief voor alle belastingplichtigen. Om deze belasting simpel te houden zijn er geen aftrekposten meer. Het geeft vooral voor hogere inkomens een positief resultaat. Inkomens van rond € 50.000 per jaar gaan er gemiddeld 5% op vooruit. Voor inkomens boven € 100.000 ligt dit percentage nog veel hoger.

Vooral de minimumloners en modale inkomens gaan er fors op achteruit. Deze scheefgroei kan toch beslist niet de bedoeling zijn, omdat de koopkracht van een groot deel van de bevolking in gevaar komt. Er zullen dan wederom weer zogenaamde koopkrachtreparaties moeten plaatsvinden welke een ontzettende bureaucratie met zich meebrengen.

Invoering van een vlaktaks is tevens het einde van de solidariteit die tot dus ver min of meer van kracht was. De sterkste schouders dienen de zwaarste lasten te dragen, hoewel gelet op de ingevoerde bezuinigingen dit toen reeds niet meer van toepassing was. Alleen het is wel te hopen, dat de regering en in het bijzonder minister Zalm de vlaktaks niet gaat voorstellen zoals de commissie Dales dat eerder deed.
G.P.Beek