dinsdag, november 21, 2006

Minder Armoede

De armoede in Nederland neemt dit en het volgende jaar af. Deze mededeling is afkomstig van het Sociaal Cultureel Planbureau en van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Men baseert dit op het feit, dat het economisch beter gaat en hierdoor meer arbeidsgelegenheid ter beschikking komt. Deze prognose is door de regeringspartijen met vreugde begroet. Zij zijn er nog meer overtuigd geworden, dat het ingezette beleid haar vruchten begint af te werpen. Men rekent zich dus bij voorbaat rijk. Alleen is het de vraag of de feiten wel kloppen.

De bezuinigingsmaatregelen van het kabinet hebben hun sporen wel degelijk achtergelaten. Het aantal winkels voor de minima steeg zeer sterk en een nieuw fenomeen de voedselbanken deed haar intrede. Aanvankelijk werd gedacht dit zal zo’n vaart niet lopen, maar de voedselbanken werden gemeenschap goed. Het aantal hiervan en de mensen die er een beroep op doen stijgt gigantisch. Tegelijk met de prognose van de SCP en CBS geven de Protestantse Kerken een geheel ander beeld. De armoede stijgt en het aantal mensen, dat de Kerk om hulp vragen wordt slechts groter.

De Heer de Geus de minister van Sociale Zaken gaf als eerste reactie te weten, dat er armoede is. Alleen de burger maakt te weinig gebruik van de bestaande voorzieningen van de overheid. Voorts gaf hij als dooddoener aan, dat het verkrijgen van werk de oplossing moet in houden . Dit laatste is misschien toepasselijk op klein deel van de bevolking, maar zal zeker niet van toepassing zijn op personen met alleen AOW en iemand, die chronisch ziek is en of al sinds jaren een bijstandsuitkering ontvangt. De eerste zet van de overheid moet zijn de gegevens van de sociale dienst en de belastingen te koppelen. Eerst dan is het mogelijk schrijnende gevallen op te sporen. Ook een veel socialer beleid zal een aanzet kunnen zijn voor vermindering van de armoede in Nederland.
G.P.Beek