maandag, december 27, 2004

De gemeenten

De Nederlandse gemeenten staan zwaar onder vuur. Vooral de sterke stijging van de lokale lasten is een onderwerp waarover vele discussies gevoerd worden. Deze lastenverhoging heeft een grote impact op de burger omdat hij gedwongen wordt de broekriem nog strakker aan te halen. Er staat immers geen enkele compensatie tegenover. In tegendeel de zalmsnip is afgeschaft. Dit kabinet kent slechts een woord bezuinigen. Dit heeft zijn weerslag op de economie. Het begrotingstekort onder de norm van Brussel stellen is het enige uitgangspunt.

De bezuinigingen hebben niet alleen zijn weerslag op de burger, maar ook op de lokale overheden. Er wordt door het rijk bezuinigd op de gemeentefondsen. Dit scheelt de gemeenten een bedrag van € 150 miljoen. Daarom alleen al worden de lokale lasten drastisch verhoogd. Terecht klaagt De Vereniging Eigenhuis over deze verhoging. Alleen men spreekt de verkeerde overheid aan. Het rijk is de hoofdschuldige en de gemeenten kunnen slechts als mede schuldigen aangesproken worden. Het rijk moet de bezuinigen terug draaien en daarna de gemeenten op hun verantwoording aanspreken. De burger wordt nu twee keer gepakt voor de bezuinigingen die gaande zijn.

De bijdragen in de gemeentefondsen is ook onderwerp van gesprek bij de verstrekking van bijzondere bijstand. De minister van sociale zaken wijst iedere keer naar de gemeenten ter zake van de hulpverlening uit dien hoofde. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is hiervan geen sprake en daarnaast beschikt men niet over de middelen om dit te doen. Deze gang van zaken is dus op zijn minst gezegd vreemd te noemen. Er wordt gezwaaid met geld wat er niet is. Dit en het reeds eerder aangehaalde geeft een verkeerde beeldvorming over de gemeenten.
G.P.Beek