zaterdag, april 03, 2004

Energienetten los van productie en levering

Het kabinet wil dat energiebedrijven de productie en levering van elektriciteit en gas gaan scheiden van het beheer van de energienetten. De energiebedrijven worden met ingang van 2007 opgesplitst in aparte ondernemingen. In de toekomstvisie van het kabinet gaat men ervan uit, dat de Nederlandse energiebedrijven deel gaan uitmaken van grote internationale ondernemingen. Ook daarom is het van belang, dat de energienetten een geheel onafhankelijke rol vervullen.

Hierdoor worden volgens het kabinet de belangen van de afnemers het beste gewaarborgd. De tijd zal leren of de nu genomen beslissing de juiste is. Immers de gedachtegang, dat vrije concurrentie automatisch leidt tot lagere prijzen is in vele opzichten door de feiten achterhaald. Vaak is het tegendeel waar en garanties dat de leveranties vlekkeloos zullen verlopen komen niet eens ter sprake .

De energiebedrijven zijn fel tegen afsplitsing omdat de netwerken een zeer groot deel van hun inkomsten uitmaakt. Zij kunnen zonder deze netwerken in het geheel niet concurreren tegen buitenlandse aanbieders. Dit is ook normaal omdat die aanbieders in eigen land wel over een dergelijk energienet beschikken. In dat licht bezien is de tegenwerking van de Nederlandse energiebedrijven zeer begrijpelijk.

De consument vraagt niet om privatisering en zal er waarschijnlijk weinig voordeel van ondervinden. Er kan gevreesd worden, dat de energieprijzen na het volledig vrij geven eerder zullen stijgen dan dalen en daarbij is de zekerheid van weinig of geen leverantiestoringen niet te geven.
G.P.Beek