donderdag, november 20, 2003

De aftrek van hypotheekrente wordt beperkt

Vanaf 1 januari worden de mogelijkheden om hypotheekrente af te trekken voor de inkomstenbelasting opnieuw beperkt. Er komt een nieuwe bijleenregeling. Dit is een maatregel in het kader van de bezuinigingen van de rijksoverheid. Enige jaren geleden verviel reeds de fiscaal aantrekkelijke regeling voor de tweede woning en nu zal men bij de verkoop van de eigen woning de overwaarde hiervan moeten gebruiken bij de financiering van een nieuwe woning.

Deze bezuinigingsmaatregel komt wel op een zeer ongunstig ogenblik, immers de onroerende zakenmarkt verkeert duidelijk in een crises. De huizen blijven, ondanks weinig nieuwbouw, lang in de verkoop. Vooral starters op de woningmarkt maken bijzonder weinig kans op een woning. Het aanbod voor deze groep zal door de getroffen maatregelen slechts minder worden. Een doorstromer zal door de nieuwe fiscale maatregelen niet snel zijn huis te koop aanbieden. Hij moet namelijk de overwaarde van de verkochte woning direct gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Alleen indien men de woning voor 2004 verkoopt kan men alsnog de nieuwe volledige hypotheekaftrek verkrijgen. Zeker indien op de oude woning een behoorlijke overwaarde heeft, is de nieuwe regeling bijzonder zuur. De maatregel zal zeker een negatief effect opleveren voor de woningmarkt. Velen zijn van mening, dat de inperking van de hypotheekaftrek terecht is. Er is immers in het verleden te veel misbruik gemaakt van het incasseren van overwaarde en het verbruiken hiervan.

Dit kan natuurlijk allemaal waar zijn, maar de huizenmarkt is ingestort en de economie staat er bijster slecht voor. In verband hiermede kan men zich afvragen of het tijdstip van inperking wel gelukkig gekozen is en de maatregel voor de schatkist niet veel minder oplevert dan men wellicht gedacht had.
G.P. Beek

zondag, november 16, 2003

Einde aan zonne-energie

Holland Solar, de Nederlandse vertegenwoordiger, die zich bezighoudt met zonne-energie vreest het einde daarvan. Deze veronderstelling wordt gestaafd doordat de subsidie voor woningen grotendeels wegvalt. De bezuinigingsdrift heeft toegeslagen. Vele subsidies worden of afgeschaft of drastisch verminderd.

De sector waar men zich nu zorgen overmaakt, krijgt de beschikking over een bedrag van 10 miljoen euro. Dit dient verdeeld te worden over zonnewarmte(zonneboilers voor warmwater en zonne-elektriciteit(zonnecellen of PV). Het aangegeven bedrag is beslist te weinig en zal slechts leiden tot een terugval in de omzet en het verlies van honderden hoogwaardige banen met uitgebreide kennis op dit gebied.

De ontwikkeling van meer kennis en nieuwe technologie zal verdwijnen. De organisatie is van mening, dat de subsidie niet blijvend behoeft te zijn en de consumentenprijs voor zonne-elektriciteit op termijn zal dalen tot die van andere energiebronnen.

Door de verlaging van de subsidie dreigt er echter een einde te komen aan de zonne-energie. Het is dan ook te hopen, dat het kabinet en de volksvertegenwoordiging op hun schreden terugkomen en de sector zullen blijven steunen. De zonne-energie kan dan uitgroeien tot een goed alternatief voor de consument.
G.P. Beek