zaterdag, april 23, 2005

Topsalarissen

Er worden door het kabinet geen maatregelen genomen om de topsalarissen van managers in het bedrijfsleven aan banden te leggen. Dit besluit lag wel in de lijn van de verwachtingen. Dit kabinet is van rechtse signatuur en zal het wel uit haar hoofd laten om maatregelen te nemen die door het bedrijfsleven niet gepikt worden.

De verontwaardiging van de Heren Balkenende en de Geus was een groot toneelspel om de bevolking echt te doen geloven, dat zij tegen de absurde beloningen van topmanagers zijn. Er stond enig krediet bij de eigen CDA achterban op het spel vandaar de grote woorden van deze heren. Het is echter jammer voor hen dat de Heer G. Zalm als rechtgeaarde VVD’er hun tegenspeler is. Hij gaf direct al te kennen, dat het kabinet hierover niets te zeggen had.

Er werd duidelijk verwezen naar de aandeelhouders van de ondernemingen. Alleen indien de burgers moeten wachten totdat deze geldschieters ingrijpen dan moet er heel wat anders gebeuren. De discussie is weer terug bij af en het graaien kan in de toekomstige jaren weer opnieuw beginnen.
G.P. Beek
Nieuwe Zorgwet

Het nieuwe zorgstelsel gaat problemen opleveren voor zieken en gehandicapten. Zij zullen zich na het laat aanzien niet behoorlijk kunnen verzekeren tegen medische kosten. Het stelsel wat in 2006 in gaat geeft zorgverzekeraars de kans om mensen met gezondheidsproblemen
niet te accepteren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en wel in opdracht van de Nederlandse Patiƫnten Consumenten Federatie.

Het onderzoek wijst uit, dat een op de drie Nederlanders voor de verzekeraars een verliespost is. De uit te geven kosten voor die groep overtreffen duidelijk de te betalen premies. Mensen met veel klachten en meerdere gezondheidsproblemen zijn in het nieuwe stelsel de grootste risico’s. Het kabinet wenst dat de verzekeraars onderling concurreren door risico’s te verhogen met als gevolg strengere selectie bij de aanname van aanvullende verzekeringen..

Het wordt hierdoor voor hen zeer aantrekkelijk om mensen met te hoge risico’s te weigeren. Men is wel verplicht iedereen voor basisverzekering te accepteren, maar dit geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. Vooral voor Chronisch zieken en gehandicapten zijn de aanvullende verzekeringen onmisbaar en door niet acceptatie wordt de volksgezondheid bedreigd.

Het is niet verantwoord, dat een grote groep mensen van goede geneeskundige hulp uitgesloten wordt. Het is dan ook noodzakelijk, dat verzekeraars gelijk nu het geval financieel gecompenseerd worden voor “ongezonde” mensen en verplicht worden deze ook toe te laten tot de aanvullende verzekeringen.
G.P.Beek

maandag, april 18, 2005

Chronisch zieken en ouderen

Het is treurig te lezen, dat zieken en ouderen door de zorgverzekeraars geweerd worden. Dit belooft weinig goeds bij de invoering van de basisverzekering voor iedereen. Het kabinet wil dat verzekeraars de zorg gaan aansturen. Zij moeten contracten met ziekenhuizen sluiten en bepalen op die wijze de prijs en de kwaliteit van de behandelingen.

De vrijheid van de verzekerden zou moeten zijn, het veranderen van zorgverzekeraar. Door bij voorbaat een grote groep verzekerden te weren wordt deze mogelijkheid wel zeer beperkt. De regering beroept zich erop, dat alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben, maar dat geldt slechts voor de basisverzekering. Dit uitgeklede pakket is bij lange na niet voldoende om o.a chronisch zieken en ouderen te verzekeren. Zij doen veel meer beroep op de nodige voorzieningen en worden daarom door de zorgverzekeraars niet geaccepteerd bij het aangaan van de nodige aanvullende verzekeringen.

Daarnaast worden er ook door de verzekeraars mensen geweigerd die de premie voor de ziektekostenverzekering niet of niet op tijd betaalden. Het houdt in, dat velen onverzekerd zijn.

Deze wantoestanden zijn een uitvloeisel van het gevoerde beleid van het kabinet.
De premies voor de zorg zijn voor velen onbetaalbaar. Dit tracht men eerst te compenseren door te”shoppen” en indien dit niet lukt door later te betalen of zelfs dit na te laten. Door de basisverzekering weer flink uit te breiden bestaat er de mogelijkheid de zorgpremie weer betaalbaar te maken.De aanvullende verzekering worden dan feitelijk overbodig en deze stap geeft tevens de mogelijkheid tot het veranderen van verzekeraar.
G.P.Beek