zaterdag, juli 05, 2003

Ouderen voelen de armoede

Veel AOW’ers kunnen nauwelijks van hun inkomen rondkomen. De ouderenbond Unie KBO heeft een onderzoek laten uitvoeren met dit als resultaat. Zij hebben meestal net genoeg om de meest noodzakelijke uitgeven te verrichten. Geld om iets extra te doen is er niet. Men doet het vaak zonder krant of een lidmaatschap van een vereniging. Sociaal is deze groep volledig geïsoleerd.

De zorgbehoevende ouderen met alleen AOW zijn het meest in moeilijkheden gekomen. Bij omhoog gaan van de eigen bijdragen voor de zorg of de premie van het ziekenfonds, zoals het kabinet van plan is, hebben deze ouderen zelfs geen geld meer voor alle uitgaven die naar Nederlandse maatstaven noodzakelijk zijn. Dit zijn o.a. de kosten van eten, kleding, gezondheid, verzekeringen en informatie. Op dit ogenblik is bij voorbeeld het basispakket voor iemand met partner in een verzorgings- of verpleeghuis niet te betalen.

De situatie is dus danig, dat men financieel beter af is indien men zich laat opnemen in een verzorgingshuis, dan zelfstandig te blijven wonen. Dit laatste is duidelijk in strijd met het streven van de regering om ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen.

Wanneer een van de partner’s in verzorgingshuis geplaatst wordt, kan men ook beter een echtscheiding aanvragen. In dat geval heeft de thuisblijvende partner de beschikking over 70% AOW en dus meer inkomen dan bij gehuwde staat. Dit alles geeft alleen maar aan hoe hoog de nood inmiddels gestegen is en de regering met haar beleid de plank volledig misslaat en door haar bezuinigingsplannen slechts de zwakkeren van onze samenleving treft.
G.P. Beek

woensdag, juli 02, 2003

Sociale koopwoning

Woningbouwvereniging Artrium lanceert een plan voor 26 koophuizen in de sociale sector in een nieuwbouwproject te Huizen. De prijs van deze woningen ligt 30 procent onder de marktwaarde. De koper heeft de plicht bij het verlaten van de woning deze aan te bieden aan de woningbouwvereniging.

De tussentijdse waardevermeerdering wordt verdeeld en Artrium kan dan op haar beurt de woning aan een andere gegadigde aanbieden. De woning blijft dus te allen tijde in het sociale koop traject. Dit voorkomt in ieder geval, dat er met de woning gespeculeerd wordt . De woning blijft zijn sociale status behouden.

De woningbouwvereniging is tot deze constructie gekomen omdat de woningmarkt volledig vastgelopen is. Er bestaat dus een zeer groot verschil met de vroegere premiekoopwoning. Hierop werd door het rijk subsidie gegeven en deze subsidie verviel indien de eigenaar zijn huis verkocht. De eigenaar was echter wel vrij de woning aan de hoogstbiedende te verkopen, zonder dat er rekening werd gehouden dat hier een zogenaamde premiekoopwoning betrof.

Nu staters op de huidige koopmarkt niet terecht kunnen, is het plan van Artrium zeker te onderschrijven. Natuurlijk bestaat het nadeel, dat men wat betreft verkoop niet vrij kan handelen, maar men kan op deze wijze toch voor een redelijke prijs in het bezit komen van een eigen woning. Het is te hopen, dat het plan slaagt en er elders ook dergelijke woningen gebouwd worden. Er zijn namelijk te veel jonge mensen die nog steeds aan de zijlijn staan om een eigen woning te bemachtigen. Het is namelijk al schrijnend genoeg, dat er nog steeds woningnood is.
G.P.Beek

dinsdag, juli 01, 2003

Geld lenen

Voorheen was het lenen van geld aantrekkelijk in verband met fiscale v oordelen. Deze voordelen zijn door de wetswijzigingen in 2001 bijna volledig verdwenen. Alleen de hypotheekrente is wat betreft de eerste woning nog steeds aftrekbaar. Ook wanneer men meer hypotheek opneemt voor verbouwing of verbetering van deze woning is het meerdere afgesloten bedrag nog voor fiscus aftrekbaar. Zodra men het geld voor consumptieve doeleinden besteedt vervalt de aftrekbaarheid en kan dit onherroepelijk problemen geven.

Kredietgevers doen vaak geloven , dat alle geldleningen nog voor de fiscus aftrekbaar zijn. Deze voorlichting is op zijn zachtst gezegd onjuist en daarbij schermt men ook te vaak met lage rentes. Het is juist, dat de rente door de huidige recessie lager is en het dus weer aantrekkelijk wordt een bestaande hypotheek over te sluiten. Alleen om dit te combineren met bij voorbeeld het inlossen van persoonlijke leningen is een geheel andere zaak. Immers dan is er weer sprake van een andere besteding dan de verbouwing, respectievelijk verbetering van de eerste woning.

Vele Nederlanders zijn door onverantwoorde geldleningen in de moeilijkheden geraakt. De schuldbemiddelingsbureau’s rijzen de pan uit en deze feiten moeten een sein aan de overheid zijn om meer toezicht te houden op de vele televisiereclames en advertenties van bepaalde kredietgevers. Immers hierbij wordt men onbewust aangespoord om onverantwoordelijke verplichtingen op zich te nemen. Het is wel waar, dat een ieder een eigen verantwoordelijkheid draagt, maar soms is enige bijsturing noodzakelijk Zeker in een tijd, dat de bomen niet meer tot in de hemel doorgroeien en zuinigheid geboden is.
G.P.Beek
Kosten koper

Wanneer de kosten koper bij de verkoop van een huis verlaagd worden, zouden de mensen sneller verhuizen. Bij de aankoop van een huis moet men snel rekening houden met 12 % kosten koper. Dit percentage is samen gesteld uit de kosten van de notaris en makelaar, alsmede 6% overdrachtskosten. Vooral deze overdrachtskosten, die voor de schatkist bestemd zijn, zijn reeds jarenlang een discussiepunt.

De Vereniging Eigenhuis huldigt het standpunt, dat genoemde kosten verlaagd moeten worden. Door de stijging van de huizenprijzen zijn de transactiekosten recht evenredig meegestegen. In tien jaar tijd houdt dit in, dat deze kosten met bijna 150% gestegen zijn zonder dat de koper daar iets wezenlijks voor terugkrijgt. De overdrachtskosten zijn ondanks verhoging van het prijsniveau nimmer in percentage verlaagd. De regering zou er goed aan doen deze overdrachtskosten te verlagen om daarmede de huizenmarkt te stimuleren. Een dergelijke stimulans is zeker nodig, omdat er ook al te veel beperkingen zijn opgeworpen bij het verkrijgen van een hypotheek.

Een onderzoek heeft uitgewezen, dat zelfs bij een geringe verlaging, het aantal aan- en verkopen van huizen zal stijgen. De schatkist kan ook hiervan mee profiteren.
De woningmarkt zit dusdanig op slot, dat starters geen enkele mogelijkheid hebben tot aankoop van een woning. Om de woningmarkt weer open te krijgen is het van belang, dat huurders doorstromen naar een koophuis. Er ontstaat dan weer de nodige ruimte. Deze groep van kopers zullen alleen over de streep getrokken worden, wanneer o.a. de “ kosten koper” lager worden.

G.P.Beek