vrijdag, juni 17, 2005

De energierekening wordt duurder

Vanaf 1 juli en in ieder geval vanaf 1 augustus 2005 wordt de energienota van een gemiddeld huishouden fiks duurder. Men denkt ongeveer 225 euro op jaarbasis. Deze scherpe verhoging komt omdat het aardgas gekoppeld is aan de olieprijs. De wereld en in het bijzonder de Verenigde Staten en China hebben veel olie nodig waardoor de olieprijs tot een dusdanige hoogte gestegen is, dat er terecht gevreesd kan worden voor een wereldwijde recessie.

Zoals eerder gesteld wordt deze olieprijs doorberekend in de gasprijs. Het aardgas is voor de Nederlandse Staat een grote bron van inkomsten. Voordat het gas door de producent aan de consument geleverd wordt het product belast met energiebelasting. In het totaalbedrag van de rekening, die consument betaald, is bijna 1/3 voor de schatkist en wel voor energiebelasting en BTW.

De koppeling van het aardgas aan de olieprijs en de hoge belastingen zijn de oorzaak, dat de consument steeds meer voor gas en licht betaalt. De consument kan wel trachten zijn energieverbruik zoveel mogelijk te beperken, maar dit is altijd veel te weinig om de rekening te verlagen. De factoren als eerder aangeven zijn de hoofdoorzaak.

De koppeling tussen aardgas en olie moet van de baan en ook de energiebelasting moet lager.Deze belasting is te hoog in vergelijking met andere Europese landen. Wanneer dit niet gebeurt zullen de consumenten in de toekomst te veel met absurde prijsverhogingen te maken krijgen. Dit is zeker ook niet denkbeeldig omdat de Euro zich in een duikvlucht bevindt en hierdoor de olieprijs in Europa nog hoger wordt.
G.P.Beek

donderdag, juni 16, 2005

Afschaffing OZB kost gemeenten geen geld

Gemeenten lijden geen financieel nadeel van het afschaffen van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting. Deze toezegging deed de minister van Buitenlandse zaken op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG voorzitter meent echter, dat de gemeenten juist wel een financieel nadeel hebben. Dit constateerde hij na de eerste uitwerkingen van het wetsvoorstel.

De VNG is tegen het wetsvoorstel omdat het belastinggebied van de gemeenten verkleind wordt. Er dient daarom een compensatie te komen, door een koppeling van het OZB wetsvoorstel met een uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied met 3 miljard euro. Of je een emmer leeg gooit. De burgers betalen toch al zo weinig.

Indien de koppeling niet geaccepteerd wordt, zullen de gemeenten het er niet bij laten zitten. Er is volgens de VNG ruimte in het reageerakkoord om tot de voorgestelde koppeling te komen. Het zal er wel op neer komen, dat de burger weer het gelag betaalt.
G.P.Beek