vrijdag, september 22, 2006

Koopstarters

In de begroting van VROM mist de Vereniging Eigenhuis maatregelen om koopstarters een kans te bieden op de woningmarkt. Slechts 3500 starters kunnen volgend jaar in aanmerking komen in de vorm van een lening voor starters of koopsubsidie. Uit een onderzoek van de bewuste vereniging blijkt, dat ruim 600.000 personen graag binnen afzienbare tijd hun eerste huis willen kopen.

De eerder aangehaalde ondersteuningsvoorzieningen zijn niet zonder risico voor de weinigen die er gebruik van maken. Vooral kwetsbare kopers, die zich zonder steun geen eigen huis kunnen veroorloven, lopen de kans op waardedaling zodra het woningaanbod door veranderd overheidsbeleid groter wordt. Hierbij is te denken aan de afschaffing en of wijziging van de hypotheekaftrek, waarover nu veel te doen is.

De werkelijke oplossing van het probleem voor starters zal een beleid moeten zijn, dat gericht is op doorstroming op de woningmarkt. Er komen nu te weinig woningen vrij. Drempels wegnemen voor doorstromers zou een goede zaak zijn. De verkoop van huurwoningen kan ook een directe bijdrage leveren om staters aan eerste woning te helpen.
G.P.Beek
Premie basiszorg fors duurder

De ziektekostenverzekeringen worden volgend jaar fors duurder. De gemiddelde premie voor de basisverzekering gaat ruim 100 euro omhoog. De stijging hiervan wordt niet geheel gecompenseerd, ondanks eerdere beloften van het kabinet.

De regering gaat er op voorhand uit, dat de premies gunstiger zullen uitvallen omdat de zorgmaatschappijen met elkaar concurreren. Deze concurrentie zal echt wel minder zijn, dan het afgelopen jaar. In verzekeringsland zijn vele zorgmaatschappijen gaan samen werken en dit zal beslist in het nadeel van de klant uitpakken.

Doordat de zorgtoeslag vorig jaar te hoog ingeschat werd, wordt de verhoogde premie minder gecompenseerd. Het houdt wel in, dat o.a. iemand met alleen AOW de verhoging hiervan direct weer inlevert en er weer in koopkracht op achteruit gaat. Deze conclusie is niet alleen op deze groep van toepassing, maar op alle mindere draagkrachtige groepen van onze samenleving. Wederom een bewijs, dat de huidige regering geen enkel sociaal beleid voert.
G.P.Beek