Betaalbaarheid van de AOW
De vergrijzing en dus ook de betaalbaarheid van de AOW zal zeker een inzet zijn van de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA en de VVD hebben reeds gezegd niet te zullen tornen aan de oudedagsvoorziening. Zij vinden het een slecht idee om rijke senioren door middel van fiscalisering mee te laten betalen aan deze voorziening. De PvdA was die mening wel toegedaan, maar heeft inmiddels haar plannen aangepast. De maatregelen die deze partij voorstelt zullen echter eerst in 2011 uitgevoerd worden.
De tegenzin van de regeringspartijen is te begrijpen. Allereerst stemmen veel rijke 65 plussers op deze partijen en zeker een niet belangrijke reden is, dat iedereen die nu AOW krijgt hiervoor dubbel en dwars betaald heeft. Velen van hen hebben vanaf de wettelijke invoering van de AOW hun bijdrage hiervoor geleverd. Alleen de vraag kan ook gesteld worden of de betaalbaarheid ook in de toekomst gegarandeerd kan worden. Het langer doorwerken zoals de regeringspartijen wensen, kan soelaas bieden maar die oplossing kan direct de prullenmand bij een economische teruggang. Dit laatste dient vooral gezien te worden in wereldwijd perspectief. Daarbij is o.a. te denken aan het gigantische betalingstekort en handelstekort van de VS. Dit kan op de huidige wijze niet altijd voortduren.
De Sociaal Economische Raad heeft ook reeds aangegeven, dat ouderen moeten meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Alleen het opvallende is, dat alleen de ouderenpartijen wel de oplossing vonden. Midden in de jaren 90 is er een AOW fonds gesticht. Hierin werd via belastinggelden jaarlijks 3 miljard gestopt. Dit bedrag is zeker opgelopen tot 27 miljard euro. Doel van het fonds was de stijging van de AOW uitkeringen op te vangen. Alleen het fonds wordt nu gebruikt voor verlaging van de staatsschuld. Dit laatste was beslist niet de opzet en wordt tijd, dat de vormgeving van het fonds verandert, althans verbeterd wordt. Het geeft wel aan, dat er voldoende ruimte is voor de betaalbaarheid van de AOW.
G.P.Beek