vrijdag, oktober 01, 2004

Kanslozen op de arbeidsmarkt

Volgens minister de Geus zal laaggeschoolde arbeid uit ons land verdwijnen. De multinationals zijn reeds jaren bezig de productie over te hevelen naar lage loonlanden, zonder dat de regering iets doet. Hierdoor zal binnen vijftien jaar op een beroepsbevolking van 7 miljoen mensen zeker 2 miljoen kansarmen zitten. Het betreft hier zeker niet alleen de harde kern werkelozen of degenen die de Nederlandse taal niet beheersen.

Volgens hem zijn het vooral mensen die nu een baan hebben, maar zich feitelijk niet voldoende geschoold hebben. Zij zullen in de toekomst de nieuwe werkelozen zijn. Verlagen van het minimumloon en of gesubsidieerd werk zijn geen opties. De Heer de Geus wil dat mensen sneller van baan verwisselen en zal de huidige ontslagbescherming aanpakken.

Het aanpakken van de ontslagbescherming geeft veel onzekerheid onder de burgers. Men vreest eerder zijn baan te verliezen en hierdoor zal de koopbereidheid niet toenemen. Er dient iets gedaan te worden aan het geschonden consumentvertrouwen. Er kan druk gefilosofeerd worden over o.a. 2020, maar daar heeft nu niemand iets aan.

De schoolverlaters en de jonge werkelozen moeten zo snel mogelijk aan een baan geholpen worden. Een kreet van iedereen, die kan werken, moet werken is buiten elke proportie. Vooral senioren zijn bij de werkgevers niet in en zullen bij verlies van hun baan niet meer aan de slag komen. Afgezien van de velen die nu al werk moeten zoeken.
G.P.Beek

woensdag, september 29, 2004

Waddengebied en energiewinning

Het kabinet heeft toestemming verleend tot gaswinning in het Wadengebied. Er is geen zekerheid over bodemdaling en schade aan dit gebied. Er is slechts gekozen voor het snelle geld. Dit is natuurlijk slecht voor het Waddengebied, maar ook slecht voor de Nederlandse energiewinning. De gaswinning uit het gebied komt namelijk niet ten gunste van de Nederlandse burger, maar is voor de export bedoeld.

In 1999 waren zowel de huidige regeringspartijen CDA en DD66 tegen gaswinning in het Waddengebied. Deze partijen zijn gezwicht voor een politiek advies van de commissie Meijer. De commissie stelt namelijk een uitruil voor tussen gaswinning en kokkelvisserij. De kokkelvissers die veel schade aan het natuurgebied veroorzaken worden afgekocht uit de opbrengsten van de gaswinning.

De commissie kwam ook tot de conclusie dat van bodemdaling geen sprake behoefde te zijn. Dit laatste is echter wetenschappelijk niet onderzocht en onderbouwd.
De huidige opstelling omtrent de gaswinning druist ook in tegen een jarenlange lobby om hiertoe te geraken. Immers het zou gedaan worden ter aanvulling van de gasvoorraad voor binnenlands gebruik. Dit gebeurt niet. Het kabinet heeft dus geen oog voor de behoeften van de eigen burgers. Daarbij verkrijgt dit werelderfgoed niet de onvoorwaardelijke bescherming die het verdient.
G.P.Beek

dinsdag, september 28, 2004

Lokale lasten huishoudens stijgen sterker dan die van bedrijven

De lokale lasten stijgen dit jaar met gemiddeld 7,3 % ten opzichte van 2003. Huishoudens betalen 8,2% meer, tegenover bedrijven 5,2%. Deze toename is niet te verklaren door nieuwe taken van de lokale overheid. Dit blijkt uit een van regeringszijde gedaan onderzoek, waarbij de inkomsten Lokale Heffingen 2004 onderzocht zijn. Vooral de OZB valt op.

Deze gemeentelijke heffing is maar liefst met 8,2% gestegen. Over de abnormale stijging van deze belasting heeft de Vereniging Eigen Huis reeds vele malen haar licht doen schijnen en de rijksoverheid gevraagd tot maximalisering van deze belasting. Dit zou inderdaad met ingang van 1 januari 2005 van kracht worden, maar is inmiddels uitgesteld tot 2006. Ook de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB gaat voorlopig niet door en is ook opgeschoven naar 2006.

De Zalmsnip als tegemoetkoming in de lokale lasten wordt echter met 2005 wel afgeschaft, zodat de burger afgezien van de gemeentelijke verhogingen weer voor hogere lasten zit. De gemeenten zullen het jaar 2005 gebruiken om de OZB drastisch te verhogen. Dit als voorschot op toekomstige ontwikkelingen. De eerder gedane verhogingen van lokale zijde kunnen niet alleen op hun conto geschreven worden. Immers de rijksoverheid bezuinigt en kort vooral op het gemeentefonds. Het rijk en dus dit kabinet is feitelijk de grote boosdoener ter zake van de verhoging van de lokale lasten.
G.P.Beek

maandag, september 27, 2004

Gezinnen met schulden

Een onderzoek heeft uitgewezen, dat er in Nederland 40.000 tot 93.000 gezinnen zijn die met problematische schulden kampen. Het betreft hier gezinnen met een inkomen tot anderhalf keer het sociaal minimum. Vooral eenoudergezinnen, gezinnen met twee of meer kinderen en huishoudens die geen inkomen uit werk hebben.

Zij hebben zulke grote schulden, dat zelfs de huur of het gas, water en licht niet betaald worden. De situatie is dusdanig zorgelijk, dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn verontrusting uitspreekt. Deze wijst in de eerste plaats op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen en daarnaast vraagt hij de gemeenten deze personen actief te begeleiden en hen aan werk te helpen. Dit is werkelijk het toverwoord bij uitstek in een samenleving waarin alleen maar gesaneerd wordt. De banen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dit onderzoek geeft in ieder geval aan, dat door de vele bezuinigingen een grote groep mensen tussen de wal en het schip raken. Want behalve de onderzochte groepen zijn er ook de ouderen die alleen van hun AOW rond moeten komen. Zij hebben onverhoopt op hun oude dag schulden en weten niet meer wat verder boven hun hoofd hangt.

Het is altijd makkelijk om direct op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen. In tegenspraak tot een uitspraak van minister de Geus is inkomensbehoud zeer belangrijk. Zo’n uitspraak is alleen maar het bewijs van de kortzichtigheid van dit kabinet. Zij willen niet begrijpen, dat elke achteruitgang nog meer schulden betekent.
G.P.Beek