zaterdag, juni 08, 2002

Makelaar

Sinds 1 april 2001 mag een ieder zich makelaar noemen. De regering heeft toen de eed en de bescherming van het beroep makelaar opgeheven. De gedachte was, dat door het beroep makelaar een open karakter te geven de concurrentie groter zou worden. De klant kreeg de moeilijkheid vrij over het tarief te onderhandelen.

Dit laatste gebeurt wel, maar het aantal beunhazen op het gebied van de onroerende zaken is behoorlijk toegenomen. Er zijn personen die zich makelaar noemen, maar beslist de kennis en ervaring hiervoor niet hebben.

De regering heeft destijds beloofd, dat er een nieuwe titel voor de voormalige makelaars zou komen. Tot op heden is dit niet gebeurd. Het is toch echt noodzakelijk, dat er iets veranderd daar zowel de koper als verkoper recht hebben op een deskundige en betrouwbare makelaar of adviseur. Er zijn te grote belangen mee gediend.

De minister van economische zaken zal dan ook op korte termijn iets moeten doen en wanneer deze dit nalaat moet er een initiatief uit de volksvertegenwoordiging komen. Anders zullen vele kopers en verkopers de dupe worden van personen die niet deskundig zijn op het gebied van onroerende zaken.

G.P.Beek

vrijdag, juni 07, 2002

Vrije keuswoning

Er zijn proeven gestart waarbij klanten van de woningcorporaties een vrije keus krijgen. Men mag zelf bepalen of er gehuurd of gekocht wordt. Wie besloten heeft te kopen, kan een woning aanschaffen conform de huizenmarktprijs minus een korting van 30%.

In dat geval verplicht de corporatie zich het huis terug te kopen indien de huiseigenaar later te kennen geeft liever de woning te huren. De corporatie en de koper delen in dat geval het verlies of de winst die bij een veranderde prijs optreedt.

Er is sprake van weinig financieel risico. Men heeft altijd de mogelijkheid terug te keren van koop naar huur. Dit laatste kan vooral van belang zijn voor senioren. Zij hebben vaak lang in hetzelfde huis gewoond en willen graag ter verbetering van hun oudedagsvoorziening beschikken over geld. In dat geval kan de woning toch verkocht worden aan de woningcorporatie en daarna opnieuw gehuurd worden.

Deze oplossing is voor beide partijen voordelig. De verkoper kan toch in zijn eigen huis blijven bewonen en de verhuurder hoeft niet uit te zien naar een huurder. Het bespaart beide partijen extra geld. Daarnaast voldoet het in een behoefte. Senioren zien vaak ook erg op tegen de woonlasten en het onderhoud van de woning en geven daarom de voorkeur aan huren.

Bij diverse corporaties zijn er nog meerdere varianten bij koop en huur van een woning. Men kan zelfs de binnenkant van een huis kopen en de buitenkant huren. Deze variant is erg in trek bij jonge personen, omdat zij dan de woning toch naar eigen inzicht kunnen inrichten en toch slechts relatief lage lasten hebben. Er bestaan dan ook geen meningsverschillen bij het verlaten van de woning. Het in de oude staat terugbrengen is niet aan de orde. De woningcorporaties zijn steeds meer marktgericht geworden en daarom vervagen de grenzen tussen kopen en huren.

G.P.Beek

woensdag, juni 05, 2002

Jaarafrekening van energiekosten

Voor veel huishoudens werd de jaarafrekening van de energiekosten een regelrechte ramp. Er diende veel meer betaald te worden dan op de voorschotrekening berekend was. Deze jaarrekening geeft toch al veel ellende, omdat men in Nederland ruim met energie omgaat. Alleen de laatste twee jaren zijn de energiekosten extra gestegen door verhoging van de BTW en de ecotaks. De eerste instantie verwachte verhoging viel veel hoger uit dan verwacht werd.

Doordat de burgers op de feiten gedrukt werden, was het leed niet te overzien. Het regende klachten, maar de consument had kunnen weten wat hem boven het hoofd hing.
De BTW werd destijds verhoogd en daarnaast besloot de regering de ecotaks aan te passen. Bovendien steeg de olieprijs en daarmede ook de gasprijs. Immers deze prijs is gekoppeld aan olie.

De vorige regering is feitelijke boosdoener. De verhoging van de BTW en de ecotaks zijn absurd en zeker niet van toepassing op een eerste levensbehoefte. Met 1 januari 2001 zijn loon en inkomstentarieven weliswaar aangepast, maar dit weegt niet op tegen de prijsverhogingen van de eerste levensbehoeften.

Naast energiekosten dient er veel meer betaald te worden voor de dagelijkse levensmiddelen. De invoering van de euro is daarvan mede de oorzaak. Het zal de nieuwe coalitie sieren indien zij alsnog de BTW en ecotaks verhogingen terugdraait. Wanneer dit gebeurd is er sprake van, dat een ieder er nog op vooruit gaat. Het blijft nu geven met de ene hand en nog meer terugnemen met de andere.

G.P.Beek

dinsdag, juni 04, 2002

Sigarettensmokkel

De sigarettensmokkel via ons land stijgt zeer sterk. Het rijk loopt vele miljoenen aan accijns mis. De sigaretten komen vooral uit de Oost-Europese landen. Voorheen was de smokkel hoofdzakelijk gericht op de havenstad Rotterdam, maar nu is het meer geconcentreerd op het vaste land. Deze illegale praktijken worden vooral in de hand gewerkt door de tabaksproducenten.

Dit geeft alleen maar te denken bij het thans gevoerde beleid om het roken te ontmoedigen. Het regelmatig verhogen van de tabaksaccijns zal het rookgedrag niet verminderen en evenmin de waarschuwingen op de sigarettenpakjes. De illegale handel voorziet in de behoefte. Het is nodig, dat de diverse regeringen de tabaksproducenten aanpakken om zodoende het roken te verminderen.

Daarom geen prijsverhoging van de rookwaren. Bij legale handel is alles nog te overzien, dit geldt niet meer bij illegale import. De volksgezondheid ligt de regering toch nader aan het hart dan de accijnzen. Of is er toch sprake van een twee sporen beleid? Door de rookwaren lager te belasten wordt het minder aantrekkelijk dit product te smokkelen.

maandag, juni 03, 2002

De woonkosten

Momenteel kan men beter een huis huren dan kopen.
De kosten voor een koophuis zijn sterker gestegen dan die voor een huurhuis.
Dit komt vooral omdat de huren gemaximaliseerd zijn De huursubsidie draagt er zorg voor, dat de huren minder snel stijgen. Vooral de woningen die horen tot het bestand van de woningcorporaties zijn minder snel in huur gestegen.

De huizen zijn sterk in waarde zien gestegen, waardoor starters en andere kopers dit duidelijk in hun portemonnee gemerkt hebben. De kosten verbonden aan de aankoop van een huis zijn enorm gestegen. Vooral het bedrag van de overdrachtskosten is daar debet aan, omdat de vrije marktwerking terzake van notarissen niet werkt. Het huren van een woning is dan ook aanzienlijk goedkoper.

De woningcorporaties worden niet genoodzaakt de huren fors op te trekken, omdat hun schulden aanzienlijk lager zijn dan de marktwaarde van hun woningen. Dit alles geeft aan, dat het voor vele starters toch een optie kan zijn om toch een huis te huren.