zondag, juli 25, 2004

Hogere stroomprijzen

Een onderzoek van adviesbureau Ronald Berger heeft uitgewezen, dat door de liberalisering van de energiemarkt de stroomprijzen stijgen. Dit is volkomen  in strijd met de voorlichting die aan de burger gegeven is vanwege de overheid.  De liberalisering van de energiemarkt zou de consument/ verbruiker slechts voordeel brengen. Bij het niet doorgaan van de liberalisatie zou het volgens de minister van economische zaken slechts leiden tot hogere stroomprijzen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat een gemiddeld huishouden door de liberalisering jaarlijks 20 euro duurder uit is. Daarnaast blijkt dat een eventuele verbetering van de efficiency bij bedrijven te niet gedaan wordt door extra uitgaven aan marketing.
De doemdenkers over privatisering en liberalisering worden weer in het gelijk gesteld. Vrije marktwerking leidt niet altijd tot lagere prijzen voor de consument. Zeker nu het hier een dagelijkse levensbehoefte betreft een zaak met een nare bijsmaak.
G.P. Beek
Geen  geld, geen tandarts

De Nederlandse gezondheidszorg gaat met sprongen achteruit. Door de huidige bezuinigingen zullen vooral sociaal zwakkeren steeds meer het kind van de rekening worden. Op het ziekenfondspakket is drastisch bezuinigd. De gevolgen zijn nu reeds waarneembaar. De vergoeding voor de tandarts voor 18 jaar en ouder verdween volledig. Een aanvullende tandartsverzekering is voor velen te duur omdat zij ook al getroffen werden door hogere nominale premies voor de ziekenfondsverzekering.

Een tandarts verleent zorg, maar moet ook geld verdienen. Door het huidige tandartsen tekort, heeft de tandarts zijn klanten maar voor het kiezen. Hierdoor worden de kwetsbare groepen niet meer geholpen. Dit betreffen vooral de sociaal zwakkeren in de samenleving; gehandicapten, mensen  met tandartsenvrees en degenen die niet in staat zijn de rekening zelf te betalen. De regering wenst, dat de tandarts zich gedraagt als ondernemer en in die lijn dekkend weigert men bepaalde groepen.

 De weigering deugd natuurlijk van geen kant, maar is een logisch gevolg van het ingezette beleid. Dus bij geen geld, geen tandarts en wellicht heel spoedig ook geen huisarts. De eigen bijdrage in de vorm van de no-claim, wordt een geducht opstakel, vooral omdat de kosten voor het ziekenfonds weer stijgt.
G.P.Beek