zaterdag, december 02, 2006

Wachtgeld

Oud-Kamerleden hebben afhankelijk van hun dienstjaren recht op een wachtgeldregeling. Het eerste jaar wordt 80% van het salaris uit betaald en daarna 70% met een maximumperiode van 6 jaar. Mensen met een dienstverband van minder dan 3 maanden hebben recht op uitkering van zes maanden. Zodra dit echter langer dan 3 maanden geduurd heeft kan men rekenen op minimaal 2 jaar uitkering.

Deze regeling staat volledig haaks op de WW uitkering, die toegekend wordt in het bedrijfsleven. Ook daar gaat men uit van het aantal dienstjaren. Alleen liggen hier de eisen beslist anders om tot de volledige uitkering van 38 maanden te geraken. Bovendien heeft men in de WW een sollicitatieplicht en dit geldt niet voor de wachtgeldregeling van kamerleden.

De SP heeft al gevraagd de wachtgeldregeling te beperken en de sollicitatieplicht in te voeren. Het CDA is tegen en voert aan, dat de huidige regeling adequaat is. Bij inperking van de regeling vreest deze partij, dat er geen talentvolle mensen bereid zijn tot het verrichten van Kamerwerk. Deze redenering is slechts een hopeloos verweer om het eigen hachje te redden.

De politieke partijen en vooral die van regeringszijde zijn regelmatig in het geweer om de sociale regels aan te scherpen. De nieuwe WW regeling is beslist nog niet verfijnd en men zal graag zien, dat de WW nog verder ingekort wordt. Dit in oogmerk nemend moet er ook eens iets gebeuren aan de wachtgeldregelingen bij de overheid en die van de kamerleden. Het is te gek voor woorden, dat een kamerlid doelbewust eerder geïnstalleerd wordt om toch maar een wachtgeldregeling van 2 jaar te hebben. Over waarden en normen gesproken.
G.P.Beek

woensdag, november 29, 2006

Hogere energieprijzen

Een onderzoek heeft destijds al uitgewezen, dat door de liberalisering van de energiemarkt de energieprijzen stijgen. Dit is volkomen in strijd met de voorlichting die aan de burger gegeven werd vanwege de overheid. De liberalisering van de energiemarkt zou de consument/ verbruiker slechts voordeel brengen. Bij het doorgaan van de liberalisatie zou het volgens de minister van economische zaken slechts leiden tot hogere energieprijzen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek, dat een gemiddeld huishouden door de liberalisering jaarlijks 20 euro duurder uit was. Daarnaast is verbetering van de efficiency bij bedrijven te niet gedaan door extra uitgaven aan marketing.
De doemdenkers over privatisering en liberalisering worden dus in het gelijk gesteld. Vrije marktwerking leidt niet altijd tot lagere prijzen voor de consument.

Het enige wat telt is de olieprijs. De koppeling van gas aan olie is funest voor de consument. . Nuon heeft als eerste al kenbaar gemaakt, dat de energierekening voor het jaar 2007 met 117 euro verhoogd wordt . De stijging is lager dan verwacht. Er vond een daling van de olieprijs plaats en de regering heeft de bijdrage voor het opwekken van duurzame energie laten vervallen. Niettemin wordt de burger weer met een lastenverhoging geconfronteerd en is het beslist niet zeker of de energienota in de loop van 2007 niet nogmaals verhoogd wordt.

De olieprijzen zijn momenteel op een redelijk peil, maar de wereldvraag naar olie blijft zeer hoog. Buiten de Verenigde Staten zijn China, India, Zuid-Korea en Japan landen die veel olie nodig hebben. Daarnaast is olie een product waarin veel op de beurs gespeculeerd wordt en dit alles bepaald de olie en bij ons de gasprijs.
G.P.Beek