donderdag, april 08, 2004

Nieuwe bezuinigingen

Het kabinet moet voor bijna 3 miljard extra bezuinigen. Alleen het ministerie van volksgezondheid kent haar opdracht 800 miljoen euro bezuinigen. Dit laatste geeft al aan, dat op dit gebied weer de nodige maatregelen te verwachten zijn. Een voorschot is reeds de verhoging van de ABWZ premie met circa 3%. Ondanks dit alles spreekt de minister van financiƫn van een vrij pijnloos pakket voor de bevolking.

Men is er nu van overtuigd, dat de grens zo langzamerhand bereikt is. De reeds ingevoerde bezuinigingen hebben zeer veel te weeg gebracht en velen reeds in diepe ellende gestort. Vooral de ouderen en chronisch zieken zijn zwaar de dupe geworden. De vele opzeggingen bij de thuiszorg zijn hiervan schrijnende voorbeelden. Het vangnet van de ABWZ dreigt nog verder uitgekleed worden Men zal steeds meer bepaalde diensten zelf moeten betalen.

De maatregelen waarmede de burger niet direct te maken heeft, zullen indirect wel gevoeld worden. Immers indien er kosten voor het bedrijfsleven verhoogd worden, worden deze altijd weer doorberekend aan de consument. De woorden v rij pijnloos moeten dus wel met een korrel zout genomen worden. Ook omdat met 2005 de nieuwe truc van de no-claim uit de hoge hoed komt en vooral de groepen als eerder genoemd weer zwaar getroffen worden.

Alles werkt uitsluitend kostend verhogend en gaat ten laste van de minst draagkrachtige. Waarom geen tijdelijke belastingverhoging voor de hogere inkomens? Deze zijn de laatste jaren toch al bevoordeeld en voelen feitelijk niets van de pijn van de bezuinigingen.
G.P.Beek